Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването проф.

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването проф.
Коментари Харесай

Омбудсманът: Личните лекари да информират пациентите си, когато прекратяват практика

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до министъра на опазването на здравето проф. доктор Костадин Ангелов и шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. доктор Петко Салчев, в която още веднъж настоя жителите да бъдат навреме осведомени, когато определените от тях общопрактикуващи лекари приключват договорите си с НЗОК.

Това е втората такава рекомендация, откакто още през м. май т.г., малко след първата вълна на COVID-19, омбудсманът сигнализира виновните институции за тъжби, в които пациенти се оплакват, че са били сложени в обстановка, в която схващат, че персоналният им доктор е прекратил практиката си едвам откакто са го потърсили във връзка със здравословен проблем, издаване на болничен лист и други Такава информация не им е била предоставена нито от джипито, нито от НЗОК, нито респективно от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК). Още тогава омбудсманът акцентира, че този проблем основава предпоставки за нарушение правото на жителите на достъп до първична здравна помощ. В жалбите си хората посочваха, че общопрактикуващите лекари, към които се насочват за нов избор, отхвърлят да ги впишат в пациентските си листи и по този начин се постанова да обикалят, до момента в който някой „ се съгласи “ да го направи, или да търсят подпомагане от РЗОК, а в същото време се нуждаят от първична и профилирана здравна помощ.

В писмо до омбудсмана тогава от НЗОК дадоха отговор, че по закон персоналните лекари нямат „ регламентирана опция “ да отхвърлят на пациенти да ги включат в пациентските си листи и че за облекчение, жителите могат с изключение на персонално и на място, да упражнят правото си на избор като попълнят и пратят по електронен път регистрационна форма до съответното лечебно заведение, което има контракт със здравната каса. Това обаче не е работещо решение, тъй като за задачата е належащо пациентът да има електронен автограф. „ И IT експерт, който да ти го конфигурира, тъй като е извънредно мъчно “, оплака се жител на телефона на приемната на омбудсмана. И попита за какво вместо това не се употребява ПИК от Национална агенция за приходите, да вземем за пример, където има единствено ключова дума и нищо не се конфигурира на компютъра.

В писмото си до омбудсмана НЗОК посочи още, че е подготвена да разиска „ подобаващи и удачни способи за информиране на пациентите, чиито персонални лекари са прекратили практиката си “, а дотогава жителите могат да се осведомят от страниците на НЗОК и РЗОК в интернет.

Повод за изпратената през днешния ден рекомендация до здравния министър и шефа на НЗОК са още веднъж сигнали на разтревожени жители до омбудсмана със същия проблем, чието решение, в подтекста на вилнеещата пандемия, е все по-належащо.

„ Като омбудсман съм мощно обезпокоена за правото на тези жители на навременен достъп до здравна помощ и считам, че в изискванията на оповестената по отношение на пандемията от COVID-19 изключителната епидемиологична конюнктура в страната е от значително значение здравноосигурените лица да бъдат навреме осведомени при преустановяване на договорите с НЗОК на определените от тях общопрактикуващи лекари, като в същото време бъде обезпечена опцията в къс период и без усложнения да изберат нов персонален доктор “, написа доцент Ковачева.

В един от сигналите до омбудсмана, жител, да вземем за пример се оплаква, че е претърпял цялостен потрес, откакто е потърсил фамилния доктор за издаване на болничен лист и по този начин инцидентно схваща, че той е умрял.

В новата си рекомендация омбудсманът е безапелационна, че няма никаква спънка жителите да бъдат осведомени навреме, а не когато към този момент са заболели и сложени пред приключен факт занапред да търсят нов персонален доктор, да обикалят по здравни заведения, да попълнят регистрационни форми.

„ Бих желала да отбележа, че информацията, която хората дават на персоналните си лекари, респективно на НЗОК, в регистрационните форми за избор, съдържа данни за сегашния им адрес, телефон, а също електронен адрес, които могат да бъдат от време на време обновени и на които жителите да бъдат навреме осведомени – от прекратилия контракта си общопрактикуващ доктор, когато това е по негово предпочитание, или от РЗОК, в останалите случаи (например, при гибел на лекаря).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР