Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до Междуведомствената комисия за възстановяване

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до Междуведомствената комисия за възстановяване
Коментари Харесай

Омбудсманът алармира за проблеми с подпомагането на засегнатите от наводнението

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет и кмета на Община Карлово Емил Кабаиванов, в която изиска инспекция по съответно сложени въпроси, получени в тъжби от потърпевшите хора след наводнението на 2 септември т.г.

Миналата седмица при експертна инспекция на институцията в най-засегнатите карловски села Каравелово, Богдан и Слатина, бяха извършени диалози и получени съответни тъжби и сигнали от хората, останали без дом, с унищожена мебелировка, удавени домашни животни и разрушена инфраструктура.

Експертната инспекция на омбудсмана на място откри, че 21 фамилии от трите най-засегнати села са останали без дом и се нуждаят от фургони или различен вероятен заслон. От тях 6 се намират в с. Каравелово, 10 в с. Богдан и 5 в с. Слатина. Електрическите уреди, от които се нуждаят потърпевшите семейства общо са - 241 хладилника, 196 бойлера, 226 перални, 238 печки, 214 тв приемници, 10 фризера. Освен това още са им нужни мебели и дърва за огрев, които са отнесени от стихията.

„ Като проблем е маркирано, че някои от хората нямат адресна регистрация в селата и не могат да получат помощта от 375 лева, само че от общината са декларирали подготвеност да бъдат регистрирани незабавно по сегашен адрес в съответното обитаемо място “, написа омбудсманът в рекомендация, изпратена до виновните институции.

Ковачева акцентира, че изключително сериозен е казусът с водоснабдяването, най-много в трите най-пострадали села заради засегнатите помпени станции.

„ Читалищата в обитаемоте места са превърнати в пунктове за приемане на помощи. От там се раздават храна, вода, облекла. От читалището в с. Богдан чиновниците са попитали дали ще получат обезщетения, защото работят по 12 часа дневно, в това число в събота и неделя “, показва публичният бранител.

Друга жителка на с. Каравелово се е оплакала от желанието за пренасяне на приемателния пункт единствено в кметството, под претекст, че хората ходели в няколко пункта и взимали помощи от няколко места. Но централизирането на приемателните пунктове в с. Каравелово единствено в кметството, съгласно жителите, е спънка те да могат да стигнат до такава степен, заради разрушената инфраструктура.

„ Подадена е и тъжба за неспособност някои деца да отидат на учебно заведение в гр. Карлово, защото рейсовете, които извозват учениците, стопират на отдалечени места отвън селото и децата не могат да газят прахуляк, тиня и кал, с цел да стигнат “, добавя омбудсманът.

В различен сигнал жена от с. Слатина, споделя, че на възрастните хора и тези в неравностойно състояние към този момент не им се носи храна у дома, а те мъчно стигат до кметството.

Освен това „ от всички обитаеми места хората показват терзание и неустановеност дали отпуснатите средства, както и дарените, ще стигнат до потърпевшите и дали разпределянето ще бъде заслужено и правилно ”. Проф. Ковачева показва, че липсва и задоволително осведоменост за метода, по който ще се прави разпределянето на средствата и контролът върху тази активност.

Тя акцентира, че в тази връзка към този момент е отправила рекомендация поради пропуск да бъде включено село Войнягово в проведената от общината DMS акция. В резултат на намесата на Омбудсмана селото към този момент попада, с изключение на в заповедта на кмета на общината за оповестеното бедствено състояние, и в акцията.

При инспекцията се е открило още, че в селата Каравелово, Богдан и Слатина има доста тежка техника, само че тя към момента разчиства главните инфраструктурни обекти и единствено дребна част е навлязла в домовете на хората.

„ В с. Слатина това е видно, до момента в който в с. Каравелово към този момент се работи и по наводнените с тиня и трупи дворове на хората. Като проблем се обрисуват и компликациите да се обезпечат лопати и колички на всички доброволци “, написа публичният бранител.

Проблемите, установени при инспекцията, омбудсманът заключи в рекомендацията, изпратена до виновните институции, като в писмото проф. Ковачева упорства за следните отговори:

Има ли проблем със снабдяването с храна и вода на възрастни и хора в неравностойно състояние в потърпевшите села и задоволително ли са на брой пунктовете, от които се предоставят; обезпечено ли е естественото транспортиране на учениците от селата до учебни заведения в гр. Карлово; има ли водоноски, които да доставят хората и с вода за битови нужди; по кое време и в какви периоди се чака бъде възобновено водоснабдяването в засегнатите от бедствието села; обезпечена ли е задоволителна осведоменост за разпределянето на дарените и отпуснати за подкрепяне на потърпевшите средства.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР