Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до Комисията за енергийно и

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до Комисията за енергийно и
Коментари Харесай

Омбудсманът към КЕВР: Предстоящото увеличение на цената на водата е несправедливо

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ по отношение на разискването на отчета за одобряване на по-високи цени на водата от 1 януари 2020 година Това оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.

„ Като омбудсман поддържам жителите в настояванията им за обективни цени, съответстващи на осъществяването на отговорностите на ВиК операторите, свързани с непрекъснатост и качество на водоснабдяването “, написа доцент Ковачева до ръководителя на КЕВР.

Увеличението, плануваното за безводния район на Перник, да вземем за пример, е с  повече от 3% спрямо 2019 година, а в това време водната рецесия в Общината е следващото доказателство за неприятното положение на ВиК мрежата, която не се поддържа.

„ Най-високата цена на водата още веднъж е планувана за района с дълготраен проблем с качеството на водата – Шумен, а точно: 3,522 лева.(с ДДС), при обществена търпимост - 3,795лв., или нарастване с 3,71%. За областите Кърджали, Видин, София-град, Габрово и Смолян нарастването на цената е в граници сред 6% и 9% спрямо 2019 година За Силистра и Добрич, откъдето има многочислени сигнали до омбудсмана за чести повреди и негодна вода за питейни потребности, нарастването е надлежно 4.27 % и 2,76% и така нататък “, показва Диана Ковачева.

В рекомендацията си тя подчертава, че от години се следи нарастване на цените на ВиК услугите, без да се усъвършенства качеството на даването им, което е в нарушаване на правилата, от които би следвало по закон да се управлява КЕВР.

„ Проблемът е, че даже и с нарастване на цената на водата през годините, следим дълго отсрочване на вложения от страна на ВиК операторите, което е сериозен проблем в бранша “, написа омбудсманът.

Доц. Ковачева предлага в регионите с нарушено водоподаване, заради настъпване на събития от ексклузивен темперамент, които пречат на естествената активност на ВиК оператор, какъвто е казусът в Перник, да не се трансформира цената на водата.

Омбудсманът предлага също по този начин да се обмисли смяна в методиката, по която се дефинират цените на ВиК услугите, тъй че цената на услугата да подхожда на качеството, с което се предлага в обособените райони.

Според нея нарастването на цената на водата не е заслужено, поради неналичието на обществена търпимост и ниските приходи на българските жители.

 Доц. Ковачева упорства да се обезпечи баланс сред ползите на потребителите и ВиК операторите - жителите да заплащат в сходство с качеството на даване на услугата, която получават, а ВиК сдруженията да могат да възнамеряват и осъществят вложения за възстановяване на мрежата.

„ Цената на ВиК услугите би трябвало да  е съответна на осъществяването на главните индикатори за качество, избрани от Комисията “, се споделя в рекомендацията.       

Омбудсманът изисква още КЕВР да разгласява Сравнителен разбор за качеството на ВиК услугите и бранша за 2018 година, какъвто следва да бъде изготвян годишно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР