Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до Комисията за енергийно и

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до Комисията за енергийно и
Коментари Харесай

Цената на водата според качеството, настоява омбудсманът

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до Комисията за енергийно и водно контролиране във връзка разискването на отчета за одобряване на по-високи цени на водата от 1 януари 2020 година

Тя изрази поддръжката си за жителите в настояванията им за обективни цени, съответстващи на осъществяването на отговорностите на ВиК операторите за непрекъснатост и качество на водоснабдяването.

Общественият бранител акцентира, че нарастването, планувано за Перник, който е на воден режим, е с повече от 3% по отношение на 2019 година, а в същото време водната рецесия е доказателство за неприятното положение на ВиК мрежата съгласно Ковачева.

Тя показва, че още веднъж най-високата цена на водата е планувана за Шумен - район с дълготраен проблем с качеството на водата. За там се планува нарастване на цената с 3,71%, т.е. 3,522 лева.(с ДДС) при обществена търпимост - 3,795 лева

За областите Кърджали, Видин, София-град, Габрово и Смолян нарастването на цената е в граници сред 6% и 9% спрямо 2019 година За Силистра и Добрич, откъдето има многочислени сигнали до омбудсмана за чести повреди и негодна вода за питейни потребности, нарастването е надлежно 4,27 % и 2,76%, акцентира още Ковачева.

По нейни думи от години се следи нарастване на цените на ВиК услугите, без да се усъвършенства качеството на даването им, което нарушава правилата, от които би трябвало по закон да се управлява КЕВР.

Според нея главният проблем е, че даже и с нарастване на цената на водата през годините, се следи дълго отсрочване на вложения от страна на ВиК операторите.

Ковачева предлага в регионите с нарушено водоподаване заради изключителни събития, които пречат на естествената активност на ВиК оператора, какъвто е казусът в Перник, да не се трансформира цената на водата.

Омбудсманът предлага също по този начин да се обмисли смяна в методиката, по която се дефинират цените на ВиК услугите, тъй че цената на услугата да подхожда на качеството, с което се предлага в обособените райони.

Според нея нарастването на цената на водата не е заслужено поради неналичието на обществена търпимост и ниските приходи на българите.

Общественият бранител желае баланс сред ползите на потребителите и ВиК операторите - жителите да заплащат в сходство с качеството на даване на услугата, която получават, а ВиК сдруженията да могат да възнамеряват и осъществят вложения за възстановяване на мрежата.

Омбудсманът упорства още КЕВР да разгласява Сравнителен разбор за качеството на ВиК услугите и бранша за 2018 година, какъвто би трябвало да се изготвя всяка година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР