Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до вицепремиера и министър на

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до вицепремиера и министър на
Коментари Харесай

Омбудсманът предлага законодателни мерки срещу колекторите

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова, в което удостоверява нуждата от незабавни законодателни промени за регламентиране активността на събирачите на вземания, така наречен колектори. Поводът за писмото е самодейността на министъра за разискване и правене на законопроект, който да контролира активността на тези сдружения осведомят от институцията.

Проф. Ковачева акцентира значимостта от незабавно приемане на законодателни ограничения, посредством които да се даде спомагателна отбрана на жителите и надзор при упражняването на дейностите по прекачване на вземания и извънсъдебното им събиране. Тя показва, че в изискванията на пандемия проблемите на хората са още по-изострени поради изключителното състояние, довело до намалели или даже липса на приходи.

" Безспорно би трябвало да бъде открито нормативно решение на тези проблеми, било то с цялостна наредба в обособен законопроект, който се отнася до активността по извънсъдебно събиране на отговорности и правила за прехвърлянето им, било с промени в настоящи нормативни актове “, написа омбудсманът.

Диана Ковачева обръща внимание на обстоятелството, че през годините тази тематика непроменяемо е била във фокуса на институцията и по нея са предприемани редица дейности. Отправяни са рекомендации в годишните отчети, сезиран е основният прокурор, в писма до ръководителя на Народното събрание и министъра на правораздаването са поставяни главните проблеми на жителите с колекторските компании, за които те са сезирали институцията.

Омбудсманът предлага съответни ограничения, които да залегнат в плана на закона:

-Вземанията против консуматор да са непрехвърлими, в случай че същият не е дал категорично и в писмена форма единодушието си за това, освен това преди прехвърлянето и в самостоятелно уговорена уговорка в контракта

-Задължително даване при поискване от страна на длъжниците на правилна и точна информация какво са изплатили и какво остава да дължат

-Уведомяване за прехвърлянето от предходния заемодател като се уточни кой е новият кредитор; съображение и падеж на вземането; общият размер на дължимата сума; общият размер на платената сума; банковата сметка на кредитора; рестриктивните мерки за новия заемодател да начислява такси, неустойки, наказания и лихви, които не са планувани в контракта

-Създаване на специфичен указател на компаниите за събиране на вземания - в детайли изложение на процедурата по несъдебно събиране на задължението с планувани експлицитни забрани и ограничавания за колекторите

-Предвиждане на санкции и наказания при неспазване на законовите разпореждания

Засилване на контрола като се планува да вземем за пример преустановяване на регистрацията при няколко нарушавания

Освен проблемите с колекторските компании, тъжби до омбудсмана се изпращат и за бързите заеми.

" Искам да обърна внимание на обстоятелството, че с изключение на проблемите с колекторските компании, в своите тъжби до мен, жителите слагат и въпроси за потребността от законодателни ограничения за надзор върху компаниите за бързи заеми и за решение на казуса с безконечния дебитор посредством приемане на закон за несъстоятелността на физическите лица “, написа още публичният бранител.

Ковачева подчертава върху обстоятелството, че нашата страна остава единствената в Европейския съюз, която не дава опция на длъжниците, които обективно и трайно не могат да погасяват своите отговорности, да решат този проблем.

Тя изрази готовността си за включване на специалисти от институцията на омбудсмана в работната група по разработване и разискване нормативни промени, посредством които да има съответна отбрана на жителите в връзките им с колекторските компании.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР