Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на Столичния общински

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на Столичния общински
Коментари Харесай

Омбудсманът алармира за нови проблеми в столичния градски транспорт

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и до кмета на София Йорданка Фандъкова, в което сигнализира, че в институцията не престават да постъпват тъжби от жители, свързани с последните промени в Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз. 

Проблемите са свързани с транспортните документи при пътешестване на пенсионери и лица над 68-годишна възраст, на хора с избрани над 71% тип и степен на увреждане и за жители, закупили билет от лидера на транспортното средство. 

Пенсионери и лица над 68-годишна възраст се жалват, че не могат да се възползват от преференциалните цени на картите, тъй като непрекъснатият им адрес е в друго обитаемо място.

Ковачева акцентира, че тези хора на процедура са неравно третирани на „ териториален принцип “

В жалбите на хората с над 71% тип и степен на увреждане се отбелязва, че нарастването на цените за тях е доста и не е съобразено със усложненията им в изискванията на сериозна инфлация и влошена икономическа среда, показва още публичният бранител. Ковачева акцентира, че с внезапното нарастване на цената от 70%

не се регистрира високите равнища на безработица при хората с увреждания, потвърдената беднотия, ограничения и усложнения, с които те са принудени всекидневно да се борят. 

„ В качеството си на покровител за правата на жителите в неравностойно състояние, част от които безспорно са хората с увреждания, бих желала да отбележа, че с определянето на доста по-високи цени на абонаментните карти се основават предпоставки за лишаване права и благоприятни условия, които през годините са помагали на хора с увреждания в напъните им да водят деен, самостоятелен и заслужен живот.

Приетата цена на картите основава условия за усилване на изолацията на жителите с понижена пъргавина,

поради останалите съществуващи архитектурни бариери в градската среда “, безапелационна е проф. Ковачева и припомня, че България има отговорности по утвърдената Конвенция на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания.

Другият проблем, за който омбудсманът написа, е обвързван с валидирането на билети за еднократно пътешестване без право на прехвърляне, които са закупувани от лидера. Оказва се, че водачи продават билет за еднократно пътешестване без право на прехвърляне, за който се изисква наложителна валидация, а при неспазване на това обвързване при инспекция от контрольорите жителите са принудени да си закупят билет в размер на 40 лева за невалидирано пътешестване. 

Ковачева насочва рекомендация да се вземат нужните ограничения, тъй че водачите на транспортни средства в столичния градски превоз да продават билети – фискален документ. Настоява и за обезпечаване на благоприятни условия за хората в уязвимо състояние да пътуват с градския превоз в София на подобаващи цени, съобразени с опциите и усложненията, които срещат поради съществено възходящата инфлация.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР