Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на труда и

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на труда и
Коментари Харесай

Линията на бедността трябва да е под минималната пенсия, обяви омбудсманът

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на труда и обществената политика Деница Сачева и до шефа на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов с рекомендация да се потърси юридически механизъм, който да направи допустимо актуализирането на най-ниската  пенсия за застрахователен стаж и възраст, тъй че тя да не е под линията на беднотия. 

" По данни на Националния застрахователен институт към момента размерът на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст е 219, 43 лева, при линия на бедността за тази година от 348 лв..

От 1 януари 2020 година линията на беднотия ще бъде 363 лв., а от 1 юли 2020 година минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст ще се увеличи на 250 лева ", написа в мнението си омбудсманът.

Повод за писмото на доцент Ковачева са стотиците тъжби, както и петиция от 1 800 души до институцията на публичния бранител, в която жители се оплакват точно от обстоятелството, че и с  очакваното индексиране на пенсиите от м. юли 2020 година от 6,7 на 100, поради растежа на цените и инфлацията, техните приходи ще бъдат под линията на бедността, а полученото нарастване, те дефинират като извънредно незадоволително за действително възстановяване на виталния им стандарт.

" Предвид упованията от страна на възрастните хора към способените държавни институции, за предприемане на дейности, които да им обезпечат приходи за почтено битие, се обръщам към Вас с рекомендацията да се потърси юридически механизъм, който да направи допустимо актуализирането на пенсиите до равнища, които да им подсигуряват заслужен живот и да ги изведат от групата на хората, живеещи под прага на беднотия.

С вяра за персонална ангажираност, на представляваните от Вас институции, чакам да бъда осведомена в рационален период за вижданията Ви и дейностите, които ще предприемете за решаването на изложените проблеми ", приключва омбудсманът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР