Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на енергетиката Теменужка

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на енергетиката Теменужка
Коментари Харесай

Омбудсманът пита Теменужка Петкова кога връщат надвзетите пари от сметките за природен газ

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова , до ръководителя на парламентарната комисия по енергетика в Народното събрание Валентин Николов и до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов, в което упорства за ясни и къси периоди за връщане на надвзетите суми на жители след понижаване цената на природния газ, оповестиха от пресцентъра.

От изказването на изпълнителния шеф на „ Булгаргаз “ стана ясно, че въз основа на съглашението ще изискат от регулатора да се утвърдят цени със задна дата - от 5 август 2019 година до 31 март 2020 година, като сумите за възобновяване са в подобен размер на 150 млн. лв. (с ДДС) “, написа доцент Ковачева.

Оказва се обаче, че едно толкоз значимо и дълго чакано съглашение за понижаване на цената на природния газ не може да се приложи на процедура при в този момент настоящата нормативна уредба и поражда редица неизяснени въпроси, на които все още способените органи нямат отговори, в това число и по какъв метод намаляването на цената на природния газ действително ще се отрази на сметките на крайните клиенти - консуматори на съответните услуги “, обръща внимание омбудсманът.

В тази връзка публичният бранител моли за предприемане на нужните обективни дейности , които да обезпечат баланс сред ползите на енергийните предприятия и клиентите при корекциите на сметките на крайните консуматори.

В писмото си упорства за оптимално къси периоди при взимане на решение за смяна на цената на топлота сила , по отношение на изменението на цената на природния газ, тъй че намаляването да се отрази навреме на сметките на жителите допустимо най-бързо.

Диана Ковачева обръща внимание, че в незабавен порядък би трябвало да се реши и какви промени са нужни в нормативната база , свързани с ретроактивното възобновяване на надвзетите суми поради понижените цени на природния газ от м.август 2019 година.

Освен това тя подчертава върху нуждата в рационален период да бъде създадена методика за възобновяване на надвзетите суми от крайните клиенти, която да бъде разяснена на жителите.

Омбудсманът предлага оптимално къси периоди при възобновяване на надвзетите суми на крайните клиенти посредством връщане или прихващане, както и даване на ясна и разбираема информация (на обособен ред) във фактурите на жителите за сумите, които подлежат на възобновяване или прихващане.

„ Апелирам за обективност, гласност и бистрота при взимане на решенията в полза на жителите “, приключва писмото си омбудсманът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР