Омбудсманът Диана Ковачева изпрати информация до председателя на парламента Цвета

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати информация до председателя на парламента Цвета
Коментари Харесай

Омбудсманът иска спешни мерки срещу колекторите и фирмите за бързи кредити

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати информация до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и председателката на правната комисия Анна Александрова поради многочислените тъжби към нея, в които жители се оплакват от издевателството, който им оказват компаниите за събиране на вземания (колекторите) и компаниите за бързи заеми.

Доц. Ковачева акцентира, че броят на недоволствата е повишен още повече по време на изключителното състояние поради COVID-19.

" Задълженията на жителите нарастват в резултат на непостижими лихви и такси. Спрямо тях се употребяват непозволени способи за събиране на вземанията, някои от тях на ръба на закона ", показва тя.

Омбудсманът дава обстоен разбор на жалбите, съответни оферти и подробна правосъдна процедура – постоянна база, върху която депутатите да стъпят, в случай че решат да сложат ред в активността на колекторите и компаниите за бързи заеми в поддръжка на жителите.

Сред предложенията на Диана Ковачева са: чисто правосъдно минало за работещите във компаниите за събиране на вземания; възбрана да се дават сведения за длъжника на трети лица, като да вземем за пример на близки и работодатели; да се ограничи времето на другарство с длъжника.

" С оглед на най-честите недоволства, намирам за належащо да се вкара възбрана сдруженията, занимаващи се със събиране на просрочени вземания, да начисляват такси, неустойки или наказания, които не са планувани в контракта със съответния клиент/потребител, като при изискване че събират вземанията, да се лимитират правата им до начисляване на рационалните разходи по събиране на вземането ", предлага омбудсманът.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР