Омбудсманът Диана Ковачева изпрати две препоръки - до министъра на

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати две препоръки - до министъра на
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска от министри по-качествена и по-евтина питейна вода

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати две рекомендации - до министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова по отношение на качеството и заплащането на водата за питейно-битови потребности и до министъра на труда и обществената политика Бисер Петков за подкрепяне на лица с ниски приходи при заплащане на водоснабдителни услуги. Причината е постъпването на многочислени тъжби на жители против неприятното качество на водата, в които те упорстват за намирането на по-справедливо решение при възнаграждение на услугата.

"Когато доставяната вода е негодна за питейно-битови цели е налице несъблюдение на обвързване на ВиК оператора, заради което и цената на водата следва да бъде като за вода с непитейни качества “, написа Ковачева до районния министър. Тя упорства за правенето на ясна процедура, при която да се установи в бърз период неприятното качество на водата за питейно-битови потребности и да се направи промяна на цената за потребителите. Общественият бранител акцентира, че няма действителни последици след публичното разискване на Проекта на Наредба за изискванията и реда за присъединение на потребителите и за прилагане на водоснабдителните и канализационните системи. "Гражданите чакаха нова разпоредба и по-справедлив метод за разпределението на разхода на водата за общо ползване ", написа още омбудсманът до Аврамова.

В рекомендацията си до министър Петков Диана Ковачева за повторно слага въпроса за нуждата от подкрепяне на обществено уязвимите жители при възнаграждение на услугите на ВиК. Тя установи, че водоснабдяването за питейно-битови потребности, като съществена витална нужда, е отвън обсега на Закона за общественото подкрепяне. И обръща внимание на това, че цената на водата се покачва непрестанно, до момента в който приходите на семействата понижават. Затова е неотложно страната да подкрепи обществено слабите клиенти на ВиК като подсигурява достъпа им до вода, с цел да водят естествен и пълностоен живот.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР