Омбудсманът Диана Ковачева и министърът на транспорта Николай Събев разговаряха

...
Омбудсманът Диана Ковачева и министърът на транспорта Николай Събев разговаряха
Коментари Харесай

Омбудсманът пред Николай Събев: Екостикерите са неефективни

Омбудсманът Диана Ковачева и министърът на превоза Николай Събев разговаряха във връзка отправената от Ковачева на 29 декември м.г. рекомендация за разбор и оценка на въздействието на наредбите за въвеждане така наречен „ екостикери “ за моторни транспортни средства до 3.5 тона. Tова оповестиха от кабинета на Ковачева.

„ Засипани сме със тъжби от хора, които са недоволни от метода, по който са въведени тези стикери и фактът, че те нарушават техни съществени права “, безапелационна бе омбудсманът.

Тя акцентира пред министъра, че концепцията за по-чист въздух през екостикерите няма да сработи, тъй като те се отнасят единствено до транспортни средства до 3.5 тона, т.е. отвън обсега им остават тежкотоварните камиони и рейсовете, които на процедура се по-големите замърсители на въздуха.

Омбудсманът уточни, че по искане на Столична община от Националния институт по метеорология и хидрология са създали проучване, съгласно което леките коли се явяват едвам на пето място като замърсители на въздуха в столицата и в действителност те имат дял от 9% единствено в общото замърсяване на атмосферния въздух.

„ Много по-ефективно би било да се насочим към по-големите замърсители “, настоя Ковачева.

Тя обърна внимание, че страната към този момент е вложила много сериозен запас в системата за наблюдаване през номерата на колите.

„ Ако тази система работи добре екостикерите биха били безусловно непотребни, защото цялата информация за автомобила, в това число първата му регистрация и евростандарт се намира там. И тя е налична “, съобщи омбудсманът.

Диана Ковачева уточни още, че жители се оплакват и от обстоятелството, че след въвеждане на мярката техническият обзор на колите се оскъпява в допълнение, а също и че се постанова по-дълго очакване за него.

„ Информацията по първа регистрация на автомобила и евростандарт, които са определящи за еврогрупата, на процедура към този момент се употребяват при определянето на годишния налог на колите в следствие, на което притежателите на по-стари коли към този момент заплащат по-големи налози “, добави проф. Ковачева.

Тя показа още, че хората недоволстват от формалните критерии, тъй като не се взема поради самостоятелното замърсяване на съответен автомобил, а първата му регистрация и евростандарт, което ги слага в една и съща категория.

„ Смятам, че това основава проблеми за жителите и на процедура им пречи да осъществят правата си. Още повече, че в случай че се вкара такова райониране и по-старите коли не бъдат допускани до центъра на града - в този случай няма построени задоволително буферни паркинги в покрайнините, където да се поемат тези коли. Да не приказваме, че във връзка с самото премерване на въздуха има проблем от години с тези измервателни станции – не всичките, от които са лицензирани. Т.е. въпросът е по какъв начин тъкмо можем да установим по кое време има действително замърсяване на въздуха, с цел да бъдат лимитирани хората “, попита Ковачева.

Тя още веднъж настоя за съществено преосмисляне на екостикерите, с цел да бъде спестено на жителите напрежението, което не реализира резултат за по-чист въздух, а единствено натоварва с спомагателни проблеми, в това число фактът, че екостикерите се слагат на неуместни места и пречат за визията.

„ Моите данни, от сигнали на жители, демонстрират, че няма унифицирана цена - тук-там в по-големите градове стикерите доближават даже до 10 лева Проблемът не е просто във физическото унищожаване на екостикера от автомобила и стъклото на колата. Тук става въпрос за смяна в концепцията. Нека да се запитаме – какво тъкмо ще допринесат екостикерите като концепция за по-чистия въздух, по-малкото натоварване в градовете и подготвена ли е системата да облекчи хората “, съобщи омбудсманът.

От своя страна министър Събев се ангажира пред Ковачева за изработката на подобен разбор и увери, че сигналите, които се получават от омбудсмана както по тази тематика, по този начин и по всички останали въпроси от публичен интерес, ще бъдат оценени деликатно.

Николай Събев осведоми, че с министъра на електронното ръководство Божидар Божанов е разисквана опцията за унищожаване на тези хартиени документи и стикери, които усложняват живота на крайните консуматори.

„ Ще бъде разисквана и концепцията дали може се откри мъдро решение по какъв начин с към този момент поставените стикери може да се улесни животът на хората. Един от образците е потреблението им при паркиране “, разясни министър Николай Събев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР