Oмбудсманът Диана Ковачева и екип от експерти на институцията изслушаха

...
Oмбудсманът Диана Ковачева и екип от експерти на институцията изслушаха
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева с приемна за граждани в Сливен, извърши проверка и в женския затвор

Oмбудсманът Диана Ковачева и екип от специалисти на институцията изслушаха проблемите на жителите от Сливен и района през днешния ден по време на изнесената приемна в Областната администрация на града. Оплакванията бяха против нарушени техни права като консуматори - главно във ВиК бранша, с нарушено право на благосъстоятелност, както и проблеми по отношение на здравни и просветителни въпроси.
Към публичния бранител се обърнаха поданици от с. Градец с недоволство от нападения на крадци, които атакуват домовете им, както и група жители от селищно образувание „ Изгрев ", които търсят подпомагане по отношение на липса на построена водоснабдителна инфраструктура.

По-рано денем доцент Ковачева и екип от Националния предпазен механизъм към омбудсмана /б.р. профилирана дирекция, която реализира наблюдаване в местата за задържане и отнемане от свобода/ направиха планувана инспекция в Сливенския затвор.
„ При последното посещаване на омбудсмана в Сливенския затвор през 2016 година, имахме данни за неприятни битови условия в пандиза, които към днешна дата са отстранени ", сподели доцент Ковачева пред публицисти. Към момента пандизът в Сливен е един от най-добре ремонтираните и поддържаните в България. Въпреки това общежитието от открит вид там към момента е в неприятно положение и се нуждае от главен ремонт. По време на инспекцията публичният бранител посети килиите, лавката към пандиза, детската ясла, както и местата за полагане на труд, а специалистите от Национален природонаучен музей - неотдавна ремонтирания арест.

Тя разгласи, че с екипа й са се срещнали с над 50 от лишените от независимост по тяхно предпочитание и те са подали своите недоволства към институцията на омбудсмана. Част от тях се отнасят до проблеми, които са общи за системата за отнемане от независимост като цяло, за които омбудсманът неведнъж е отправял рекомендации: проблеми в здравното обслужване, в това число съвещания с външни експерти, ниско възнаграждение на медицинските експерти, високи цени на продуктите в лавката, липса на благоприятни условия за полагане на труд.
„ На първо място в пандиза в Сливен получихме недоволства против здравното обслужване. В пандиза има построен ремонтиран и добре поддържан медицински център с отлична инсталация, само че лишените от независимост се оплакаха от здравните грижи, в това число от неналичието на съвещания с външни експерти. В медицинския център няма шеф от няколко месеца, както и гинеколог ", посочи Ковачева.

На второ място тя уточни казуса с полагането на труд в пандиза, въпреки това да е един от пандизите, в които са обезпечени благоприятни условия за това. По данни на управлението към 50% от затворничките работят. По думите на лишените от независимост обаче не всички, които желаят да работят, могат да го вършат - първо, поради незадоволително работни места и второ - нормите, които се слагат, са доста високи и на практика неизпълними. В резултат, на което получават и ниско заплащане.
„ Третият набор от недоволства бе обвързван с ресоциализацията на лишените от независимост. Полагат се старания за обучение на лишените от независимост (1/4 от затворничките учат) и има курсове за професионална подготовка, които да им оказват помощ да се приспособяват по-добре след овакантяване на пандиза. Често обаче откакто изтърпят на наказването си, редица от тях се връщат назад с ново осъществено закононарушение и нова присъда. За страдание, има и доста лишени от независимост, които са с психологични болести и умствена назадничавост. След като изоставен, те няма къде да отидат, тъй като няма предпазени жилища, в които да бъдат настанявани ", уточни омбудсманът.

Доц. Ковачева се срещна и с регионалния шеф Чавдар Божурски. Двамата разискаха тревожната обстановка със създалата се суматоха измежду родителите в града, които започнаха да стопират децата си от учебно заведение от боязън „ да не им бъдат отнети ". Той я увери, че учениците към този момент са назад в клас, а ситуацията се възстановява.
„ Оценявам реакцията на институциите в предходните няколко дни като съответна. Според нас е значимо да се направи разбор на аргументите, заради които се стигна до тук ", безапелационна е доцент Ковачева. Тя акцентира, че през годините институцията на омбудсмана е изпращала рекомендации във връзка с метода, по който работи системата за протекция на децата, за това, че се губи детайла на предварителната защита.
Според омбудсмана е нужна работа за връщане на доверието към профилираните органи за протекция на детето, работа за самостоятелната оценка на всяко дете в риск, повишение потенциала на човешкия запас на обществените служащи - образование, подготовка, по-добри условия за работа, възстановяване на координацията сред институциите, само че най-много за поддръжка на фамилията.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР