Омбудсманът Диана Ковачева е сезирала главния прокурор Иван Гешев с

...
Омбудсманът Диана Ковачева е сезирала главния прокурор Иван Гешев с
Коментари Харесай

Омбудсманът сезира главния прокурор за 24 смъртни случая в Дом за хора с деменция

 Омбудсманът Диана Ковачева е сезирала основния прокурор Иван Гешев с искане да бъде осъществена инспекция в Дом за пълнолетни лица с деменция в с. Горско Косово, оповестиха от пресслужбата на институцията. Внезапна инспекция на специалистите на публичния бранител през декември м.г. е установила извънредно неприятни условия, при които живеят хората, настанени в обществената институция. Най-притеснителен, съгласно публичния бранител, е  фактът, че от началото на 2019 година досега на инспекцията има 24 смъртни случая в дома.

" Като омбудсман смятам, че това съставлява огромен % умряли от общия брой настанени лица, даже като се вземе поради спецификата на болесттите им ", показва в писмото доцент Ковачева, представена от zdrave.net.

" Към момента там са настанени 57 лица, при потенциал 60 (мъже и жени). Голяма част от тях са на легло, множеството от тях са в кахексия и обездвижени. Националният предпазен механизъм - Национален природонаучен музей (дирекция към омбудсмана, която ревизира всички институции, в които са настанени деца и лица, без да могат да напущат непринудено, като затвори, интернати, обществени домове за деца и възрастни, психиатри, центрове за незаконни мигранти и бежанци) откри случай на скоро настанено лице с декубитални рани, които не са обработени в продължение на 4 дни заради неявяване на здравната сестра ", написа още тя. Доц. Ковачева прецизира, че вследствие на инспекцията и извършените диалози с лица, настанени в институцията, е открито съществуване на редовно неглижиране на техните потребности.

" Независимо, че през 2013 година екип на Национален природонаучен музей е проверявал този дом и е отправил рекомендации към Министерство на труда и обществената политика и към кмета на община Сухиндол за възстановяване на предоставяната грижа, в актуалната инспекция констатациите са сходни ", написа в сигнала си до основния прокурор омбудсманът.

При инспекцията си специалистите откриват неприятни санитарно-битови условия за живот за настанените и претъпканост. Друга констатация на проверяващия екип е обвързвана с незадоволителна повърхност в стаите по отношение на броя на настанените, както и липса на персонално пространство. Домът има два санитарни възела и един душ за всички лица. Коридорът на спалните пространства е обособен от административната част с решетка, която е заключена. В диалог с шефа на ДПЛД той показва, че коридорът и вратата към двора са заключени през по-голямата част от деня. Лицата, които се движат независимо, излизат на открито единствено с компаньон.

Екипът на омбудсмана дефинира описаните условия като унизително третиране по отношение на настанените, което е неприемливо при даване на обществена услуга за пълнолетни лица с деменция. Екипът счита, че има предпоставки за увреждане на физическото и психологично здраве на настанените лица заради събитието, че няма опция за непрекъснато наблюдаване в стаите, защото мониторът е в кабинета на шефа. Над леглата е имало алармени звънци, множеството от които все още не работят. Това понижава гаранцията за сигурност на лицата и своевременната реакция на личния състав.

" С оглед на гореизложеното, в качеството си на Национален предпазен механизъм по смисъла и в сходство с Факултативния протокол към Конвенцията на Организацията на обединените народи срещу изтезанията и други форми на грубо, нечовешко или унизително третиране или наказване, смятам, че откритото редовно неглижиране на потребностите на настанените в дома лица нарушава Конвенцията, а точно: " Всяка страна - страна по конвенцията, се задължава да предотвратява на териториите под нейна пълномощия други прояви на грубо, нечовешко или унизително третиране или наказване, които не влизат в определението за мъчение, съдържащо се в член 1, когато те са осъществени от държавен чиновник или друго публично настоящо лице или по негово подстрекаване, или с негово очевидно или безмълвно единодушие. В частност отговорностите, съдържащи се в член 10, 11, 12 и 13, се ползват, като терминът " мъчение “ се заменя с " други форми на грубо, нечовешко или унизително третиране или наказване. " В тази връзка се обръщам към Вас с предложение да разпоредите инспекция в Дома за пълнолетни лица с деменция - с. Горско Косово, община Сухиндол, за попречване на унизително отношение към настанените лица и гарантиране на естествени условия за живот ", написа доцент Ковачева.

Омбудсманът е сезирала за случая кмета на общината инж. Пламен Чернев, снабдител на обществената услуга и Министерството на труда и обществената политика.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР