Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през

...
Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през
Коментари Харесай

Омбудсманът настоя за възобновяване на забавените плащания към хората с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент изпрати рекомендация до служебния министър на опазването на здравето Асен Меджидиев и шефа на Националния застрахователен институт Ивайло Иванов, в която упорства да се подхващат нужните дейности за обновяване на всички забавени заплащания към хората с увреждания. Това оповестиха от пресцентъра на публичния бранител

Поводът са многочислените тъжби от жители, които алармират институцията на омбудсмана, че след последните промени в Закона за хората с увреждания, които са в действие от 25 януари т.г., е безпорядък, тъй като няма действителни дейности от виновните органи, което води до неспособност засегнатите да получат полагащите им се средства.

Припомняме, че тези промени бяха инициирани от проф. Ковачева, с цел да не губят хората права и да получават пенсиите си за неработоспособност до момента в който чакат преосвидетелстване, което става след подаване на заявление-декларация. Така до издаване на ново ТЕЛК решение Регионалните здравни инспекции (РЗИ) са задължени да дават информация на всички виновни органи, с цел да не се прекъсва финансовата и целева поддръжка на хората с увреждания, в това число безплатните винетки стикери, право на персонална помощ, асистентска поддръжка, данъчни облекчения и други

При заварените случаи РЗИ трябваше да изпрати информация за забавените експертни решения в 14-дневен период от влизане в действие на законовите промени, т.е. 25 януари 2023 година, който към този момент е изминал.

„ В жалбите си жителите означават, че не срещат схващане и поддръжка от Регионалните здравни инспекции и от Териториалните поделения на Националния застрахователен институт (ТП на НОИ) в страната по отношение на развиването на процедурата, регламентирана с промените в Закона за хората с увреждания и Закона за здравето, в действие от 25.01.2023 година Споделят безпокойството си, че непрестанно са препращани от едната конструкция към другата, без да им бъде давано обяснение дали от РЗИ са изпълнени отговорностите за изпращане на изискваната информация към Търговско предприятие на Национален осигурителен институт и по кое време следва да бъдат направени преводите на дължимите пенсии “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева сигнализира за спешното състояние, в което се намират доста жители с увреждания поради забавянията на органите на здравната експертиза. Така тези хора на процедура са оставени без опция да упражняват правата си и да получават полагащата им се помощ за дълъг интервал, още веднъж не́ по тяхна виновност.

„ Липсата на средства за покриване на зараждащите разноски, в това число за храна и медикаменти, трансформира информацията по отношение на периодите, в границите на които ще се осъществя производството и в последна сметка ще бъдат обновени заплащанията на пенсиите им, в изключително значима за тях “, акцентира публичният бранител.

Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент добавя, че засегнатите жителите чакат в най-скоро време да се възобновят правата, тъй като всеки ден закъснение за тях значи жестоко неспазване на настоящото законодателството и е еднакво на произвол.

„ Във връзка с изложеното и като подчертавам върху правото на гласност и бистрота на процеса на взимане на решения, в сходство с правото на жителите с увреждания на интензивно присъединяване, обезпечено по Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания, и на добра администрация по Хартата на главните права на

Европейския съюз, се обръщам към Вас с рекомендация за даване на информация на засегнатите жители, в това число посредством публикуването и популяризирането й по подобаващ метод, по отношение на производството по § 6 от Преходните и Заключителни разпореждания към Закона за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания “, показва омбудсманът.

В умозаключение Ковачева предлага да бъдат подхванати всички нужни дейности за обновяване на заплащанията без забавяния.

„ На съображение член 28 от Закона за омбудсмана, чакам да ме информирате за мнението Ви и по отношение на взетите ограничения за осъществяване на § 6 от Преходните и Заключителни разпореждания към Закона за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания “, написа още Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР