Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през

...
Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска извънредни проверки на „Топлофикация - Габрово“ и компенсация за гражданите


Омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент изпрати рекомендация до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране доцент и служебния министър на енергетиката, в която изиска изключителни инспекции на „ Топлофикация - Габрово “ ЕАД, свързани с качеството и непрекъснатостта на топлоснабдителните услуги за битовите клиенти, оповестиха от пресцентъра на омбудсмана. 

Проф. Ковачева упорства жителите, наранени в интервалите на спряно или некачествено топлоснабдяване по време на сегашния отоплителен сезон, да бъдат заслужено обезщетени.

Паралелно омбудсманът сезира и шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Велико Търново Мая Радева поради голям брой сигнали за замърсяване на въздуха в региона на „ Топлофикация - Габрово “.

„ Намирам за изцяло основателни и техните претенции за практикуване на ефикасен надзор от страна на способените институции върху активността на „ Топлофикация - Габрово “ ЕАД “, показва още омбудсманът.

Поводът за тази рекомендация са тъжби от жители, както и постъпило писмо от кмета на Община Габрово Таня Христова поради множеството сигнали и недоволства от клиенти на локалната топлофикация за редовно утежняване на качеството на централното топлоснабдяване на територията на града.

„ Според информация, предоставена на уеб страницата на „ Топлофикация - Гълъбово “ ЕАД, от началото на отоплителния сезон до 31 януари 2023 година има 12 известия за прекратено или намалено топлоподаване. В обособени случаи наранени от неплановите спирания на топлоснабдяването са всички, към 4 500, клиенти на сдружението на територията на гр. Габрово “, показва Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент.

Кметът на Габрово е уведомила още омбудсмана, че на процедура липсва публична информация за желанията на предприятието за трайно решение на казуса, с цел да се подсигурява качество и непрекъснатост на услугата. Обърнато е внимание и на значимия публичен интерес, който е обиден вследствие нередовното топлоснабдяване, изключително през отоплителния сезон. Таня Христова напомня, че този проблем не е нов и към този момент е ставал причина за ескалация на обществено напрежение в града. Поставено е искане за навреме предприемане на дейности по подготвеност.

„ Като омбудсман неведнъж съм подчертавала, че страната, в лицето на съответните способени институции, е длъжна да сътвори нужните предпоставки за гарантиране на правото на жителите на здравословна и удобна околна среда “, отбелязва още омбудсманът.

Хората алармират също, че с изключение на доказаните от сдружението спешни спирания на услугата, в обособени дни температурата на топлоносителя в абонатните станции е по-ниска от нормативно избраната, което води до неспособност за обикновено отопление на жилищата им. Те обръщат внимание, че потреблението на електроуреди за отопление провокира отчитане на ползване на топлинна сила от уредите за дялово систематизиране по радиаторите. По този метод те заплащат двойно за отоплението си - един път посредством сметките за електрическа сила и повторно посредством сметките към „ Топлофикация - Габрово “ ЕАД - за сила, която в действителност не е доставена.

Българска телеграфна агенция напомня, че неотдавна бе взето решение „ Топлофикация - Габрово “ да бъде санкционирана за неорганизирано изпускане на пепел в атмосферния въздух.

В годините „ Топлофикация - Габрово “ ЕАД записва десетки повреди и повече от 4000 клиента оставаха без съответно подаване през зимния сезон. През 2017 година се стигна до митинг, който бе подсилен и от кмета на Габрово Таня Христова. Във времето са правени голям брой инспекции от редица институции. Коминът на габровския Топлоелектрическа централа непрестанно е забелязван да отделя черен дим, а през предходната седмица жители оповестяват за мощна миризма на сяра.

В средата на януари от общинската администрация в Габрово са изпратили искова молба към Комисията за енергийно и водно контролиране. На уеб страницата на Община Габрово е налична цялата документи по отношение на проблема с „ Топлофикация – Габрово “ ЕАД. От началото на отоплителния сезон през ноември до 31 януари, известията на уеб страницата на сдружението за прекратено или намалено топлоподаване са 12 на брой.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР