Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през

...
Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева поиска спешни мерки срещу свободната употреба на райски газ


Омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент сезира министъра на опазването на здравето в оставка проф., ръководителя на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание доцент Антон Тонев и ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите Иван Френкев за голям брой тъжби от родители и цивилен организации, в които алармират за всеобщото разпространяване и приложимост от малолетни лица на диазотен оксид, прочут като „ божествен газ “.

Проф. Ковачева упорства да бъдат взети бързи и съответни ограничения против все по-устойчивата мода, изключително измежду младежите, да „ дишат “ балони с божествен газ на празненства, персонални празници, в нощни заведения и питейни заведения. Тези балони се продават свободно и легално, а доставката им онлайн е съвсем светкавична.

Омбудсманът предлага законодателни промени, ограничаващи разпространяването и продажбата на божествен газ; разгръщането на необятна осведомителна акция, в която да се включат просветителни институции, наставнически и пациентски организации, медии и лекари, които да осведомят обществото за заплахите от използването на диазотен оксид. Проф. Ковачева се обръща и към КЗП, която да реализира административен надзор върху целия вътрешен пазар за стопиране разпространяването и продажбата измежду децата на рисковата стока.

„ Непълнолетните се доставят с пълнителите с божествен газ с разнообразни аромати, като по-късно със специфична помпа изкарват от устройствата самия газ и го засмукват. Дрогирането с божествен газ редовно се практикува в нощни заведения и клубове. Само къс обзор в интернет пространството е задоволително, с цел да се открият стотици случаи на деца, които по разказите на родителите си редовно употребяват божествен газ и за жалост към този момент има доста потърпевши деца след използването му. Доказателство за това са и свободно разпилени празни опаковки от божествен газ по улиците и към заведенията, които най-често се посещават от младежи “, написа омбудсманът.

Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент акцентира, че в хода на инспекцията, която е образувала, е потърсила водещи лекари педиатри, които са изразили мнение, че диазотният оксид е доста рисков, изключително когато се употребява в композиция с други субстанции, опиати или алкохол. Тя сигнализира, че райският газ основава нереална визия за действителността, а след неговата приложимост са налице опасности за осъществяване на рутинни ежедневни дейности - вървене, качване на стълби. Освен това хората, които са го използвали са рискови освен за себе си, само че и за близките - те халюцинират, изпаднат в неуравновесеност, даже са склонни към самоубийство.

„ Събрани са данни за положение на мощен световъртеж, гадене и повръщане. Особено при децата райският газ въздейства върху имунната система и може да докара до изострен дефицит на О2 към органите. Съобщава се за случаи на изтръпване и частична парализа на крайниците, като има данни за диагностицирани с аксонална полиневропатия, както и с недъгавост на гръбначния дирек “, написа омбудсманът и добавя, че използването на божествен газ води до пристрастяване и отваря вратите за още по-тежки опиати.

„ Родителите упорстват да се подхващат интегрирани дейности и съответни ограничения, като показват, че единствено техните наставнически насоки и диалози не са задоволителни, а би трябвало доста съществено внимание на държавно равнище на този рисков за децата проблем “, добавя омбудсманът.

Проф. Ковачева показва още, че към този момент има редица страни, които са отчели рисковете при използването на райския газ и са подхванали дейности, които лимитират продажбата му. Тя дава и съответни образци - в Ирландия продажбата на божествен газ на лица под 18 години е криминализирала, а датското държавно управление още през 2020 година след редица притеснителни произшествия, приема пакет от ограничения за ограничение на продажбата на диазотен оксид на малолетни.

„ Установява се, че още в края на 2021 година на съвещание на Националния съвет по наркотични субстанции е признато решението „ да се разиска и изготви мнение по отношение на вредата и евентуалните опасности от използването на диазотен оксид „ божествен газ “, само че до днешна дата няма такова обществено мнение, нито подхванати ограничения за ограничение на неговото разпространяване и приложимост “, акцентира Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент.

По тази причина омбудсманът упорства проф. да я запознае със мнението на Националния съвет по наркотични субстанции, както и с подхванатите ограничения по отчета му. А от ръководителя на Комисията по опазването на здравето в Народното събрание - да провежда особено съвещание по въпроса, в което да вземат участие всички заинтригувани страни – способените органи, родителските организации и лекари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР