Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през

...
Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска от депутатите изричен текст, който да забрани на банки и ЧСИ да вземат компенсациите заради COVID-19

Омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент предложи през днешния ден на депутатите от Комисията по бюджет и финанси да включат експлицитна нормативна наредба към Законопроекта за допълнение на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, с която да се регламентира несеквестируемост на средства, предоставяни от страната като обществени заплащания. Става въпрос за обезщетенията, отпускани поради COVID-19 по програмата „ Запази ме”, които са в размер 24 лева дневно за интервала на неплатен отпуск, а след декември 2020 година - 75 на 100 от месечния застрахователен приход за октомври 2020 година

Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент предложи основаването на ново изречение три в алинея 2 на член 5 или да се сътвори нова алинея 5 на същия член от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние: „ Върху вземанията за обезщетения, отпускани на съображение Постановление на Министерския съвет № 325 от 26.11.2020 година, изменено и допълнено с Постановление № 418 от 30.12.2020 година, не могат да бъдат правени удръжки, с изключение на за вземания за прехрана.

Поводът доцент Ковачева да се включи в днешното съвещание на комисията с съответно предложение, са увеличаващите се тъжби, сигнали и телефонни позвънявания до институцията на омбудсмана, в които жители се жалват, че отпусканата им от страната финансова помощ, поради засегнатата трудова активност от пандемията, се удържа от банките и превежда на ЧСИ-та. Така хората действително остават без никакви приходи, не могат да покриват най-неотложните си потребности.

Като мотив омбудсманът акцентира, че средствата, давани по програмата „ Запази ме”, се дефинират като обезщетения с разпореждане на Министерски съвет на служащи и чиновници, обезпечени в стопански действия, за които са въведени краткотрайни ограничавания за реализирането им.

„ По смисъла на постановлението „ Компенсации “ са суми, които се изплащат под формата на помощи на служащите и чиновниците, чиито приходи от труд се понижават в следствие от прекратяване на активността, за която са наети на работа, на съображение на акт на държавен орган. Компенсациите, изплатени по реда на това разпореждане, съставляват необлагаем приход по смисъла на член 13, алинея 1, т. 15 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица “, безапелационна бе Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент.

Тя добави тезата си за нуждата от включване на текста за несеквестируемостта в законопроекта за допълнение на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние с аргумента, че средствата по програмата „ Запази ме “ не се отпускат по силата на закон, който категорично да планува тяхната несеквестируемост, а на съображение разпореждане на Министерския съвет.

Омбудсманът осведоми народните представители, че по казуса към този момент се е обърнала към Камарата на частните правосъдни реализатори и Асоциацията на банките в България, от които е получила схващане за изключителната и обществена устременост на средствата, само че са показани и причини за неналичието на категорично правно съображение за изплащането им на жителите, при изискване че банковите им сметки са запорирани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР