Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през

...
Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска държавна подкрепа за децата с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент изпрати рекомендация до министъра на труда и обществената политика Деница Сачева  Деница Сачева Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 година в гр. София. От 2017 година до декември 2019 година е във връзка проблем с размера на месечните помощи за деца с трайни увреждания по Закона за фамилните помощи за деца (ЗСПД).

Повод за написване на рекомендацията са тъжби от родители, които сигнализират, че децата им са ощетени поради бавните процедури за здравната експертиза.

„ Гражданите са недоволни, че при в началото освидетелстване, даже при цялостно съблюдаване на всички открити условия и периоди на член 8д, алинея 8, дължимите месечни помощи, за интервала преди подаване на заявлението-декларация до датата на инвалидността в експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК (не повече от една година назад), се изплащат единствено в размер 50 на 100 от размера на помощта, избран по реда на член 8д, алинея 3 за съответната година “, написа омбудсманът.

Ковачева обръща внимание, че въпросът с размера на отпусканите помощи е намерил заслужено решение, само в случаите на преосвидетелстване на децата, като средствата се изплащат в цялостен размер.

„ Бих желала да подчертая, че според настоящото законодателство в България фамилията и децата са обект на протекция от страна на обществото и от страната. Тази протекция може да бъде обезпечавана по разнообразни способи, само че все още помощите по член 8д от ЗСПД се оказват главен механизъм за финансово подкрепяне на всяко едно семейство, в което органите на здравната експертиза за първи път са открили, че има дете с увреждания “, безапелационна е доцент Ковачева.

В мнението си тя подчертава, че е нужна цялостната поддръжка на страната още от момента на определянето инвалидността на детето.

„ Адекватната първична интервенция на страната значи и действителна опция за фамилиите освен да стабилизират положението на децата. В доста случаи тази поддръжка довежда до доста усъвършенстване и даже до цялостно отпадане на децата от обсега на подкрепяне като „ дете или човек с увреждане “ и до пълноценното им включване в обществото “, добавя омбудсманът.

Доц. Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент предложи на общественото министерство да бъдат взети ограничения за промени в наредбата на член 8д, алинея 8 от Закона за фамилни помощи за деца, посредством които фамилиите да получават цялостния размер на месечните помощи по член 8д от избраната дата на неработоспособност на децата.

Омбудсманът се произнесе за онлайн образованието

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР