Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през

...
Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през
Коментари Харесай

Омбудсманът предложи промени в НК, иска да отпадне системността при домашното насилие

Омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент внесе в правосъдното министерство оферти за промени в Наказателния кодекс и Закона за отбрана от домашното принуждение, свързани с по-ефективната отбрана на жертвите на принуждение вкъщи.

Омбудсманът взе участие и в онлайн съвещанието на работната група към Министерството на правораздаването, която готви нормативни изменение по тази тематика. „ Ангажирах се с домашното принуждение, тъй като това е доста сериозен проблем в България. Статистиката за предходната година сподели, че най-малко две дами на месец са изгубили живота си, а единствено в границите на двата месеца на карантина, 8 дами са убити от сътрудниците си вкъщи “, сподели омбудсманът.

Тревожно: 8 дами са убити от сътрудниците си от 13 март насам

По думите й домашното принуждение би трябвало да бъде спряно посредством предварителна защита и наказване по силата на Наказателен кодекс, тъй като негови жертви могат да станат освен дамите, само че и мъже, родители, деца, без значение на техния обществен статус или обучение. „ За мен извънредно тревожна наклонност е, че на горещата телефонна линия за жертви на принуждение у дома се обаждат деца, които са травмирани от насилието против техните родители и също се трансформират в жертви “, уточни доцент Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент.

Сред измененията, които тя предлага е отпадането на систематичния темперамент, когато закононарушението е осъществено в изискванията на домашно принуждение. Според в този момент настоящото законодателство, жертвата би трябвало да е подала три сигнала и те да са регистрирани, с цел да получи насилникът по-тежко наказване.

„ Една жена може да бъде убита или да й бъде нанесена тежка телесна щета още от първия път. Няма потребност да чакаме три поредно регистрирани акта на домашно принуждение “, аргументира позицията си омбудсманът.

В съвещанието омбудсманът акцентира още, че в Закона за отбрана от домашното принуждение упорства да бъдат включени дефиниции на психическото и икономическото принуждение, тъй като другояче наредбите в член 93 т. 31 от Наказателен кодекс ще останат единствено „ кухи разпореждания “.

Омбудсманът упорства още за промени в дефиницията на преследването като форма на психическо принуждение, с цел да може тя да стане работеща, а и да реализира предпазен резултат, оповестяват от пресцентъра на институцията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР