Оля Ал-Ахмед, Предполагам, че няма човек, който да не знае

...
Оля Ал-Ахмед, Предполагам, че няма човек, който да не знае
Коментари Харесай

ОАЕ затвори посолството си в София

Оля Ал-Ахмед,

Предполагам, че няма човек, който да не знае или да не е чувал за Дубай – място обичано за мнозина като туристическа дестинация, за някои вероятност за търговия, за други – екзотика, за трети – раят на големите приказни молове. Всеки от нас е намерил най-малко една причина, заради която да обича Дубай и Обединените Арабски Емирства.

За политиците Емирствата постоянно са били прелъстителен проблем от редица гледни точки. Всъщност, дипломатическите връзки сред Република България и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) са открити много от дълго време, на 19 октомври 1991 година На тази дата в Ню Йорк е подписано Съвместно официално съобщение за определяне на дипломатически връзки на ниво „ посланици”. През юни 2001 година в Дубай, където е съсредоточена главната част от пребиваващите в ОАЕ български жители, е намерено Генерално консулство на Република България.

Отношенията сред двете страни вървят безпрепятствено, даже съвършено във всеки един аспект от години наред, до момента в който преди броени дни ОАЕ оповестиха, че затварят дипломатическата си задача у нас.

Защо да се затваря дипломатическа задача при толкоз добре одобрени стопански връзки – с изключение на съвършените търговски връзки, налице са и други нови фактори, като, да вземем за пример, 5 полета на седмица до Емирствата прави самолетната компания „ Флай Дубай “, над един милион български туристи са посетили страната за една година. Да не забравяме обстоятелството, че 65 000 нашенци работят там.

През март предходната година се отвори една нова страница в връзките сред България и ОАЕ - Създаден беше Борд за другарство и съдействие сред България и Обединените Арабски емирства за по-доброто взаимно опознаване на двете страни,техните антични и модерни обичаи за цялостното развиване на връзките сред България и ОАЕ, и тяхното развиване в икономическа, политическа, културна, екологична, научна и просветителна област, в спорта и туризма, напомня ФАКТИ.

Сега към този момент в действителност поражда въпросът - по какъв начин всички тези положителни планове могат да бъдат реализирани и следени без посолство в съответната страна? Точно в разгара на ползотворните връзки да се затвори посолство, е все едно пред бегач да опънеш въже! Всеки е наясно какво ще последва с бегача....

Интересното е, че когато ОАЕ оповестиха закриването на посолствата си в Швеция и Чехия, представител на едната страна отпътува незабавно до Абу Даби в сериозен опит да анулира решението на Емирствата, а представител на втората страна организира телефонен диалог по тематиката, и двете страни съумяват да предотвратят закриването на посолствата и дипломатическите задачи на ОАЕ остават непокътнати, само че със своевременни ограничения. А каква бе реакцията на българското държавно управление на това решение? Нулева. Пълно равнодушие, даже по данни на тестван източник, управляващите са споделили на сътрудниците си от емирствата, че „ им пожелават триумфи в бъдещата им политика “ и до тук. Нима такава реакция е задоволителна? Показвайки равнодушие, че една просперираща и многообещаваща страна като ОАЕ си прибира дипломатите може да се пояснява като равнодушие към един потребен, предан и преференциален сътрудник, каквито са Емирствата. Независимо от аргументите, оповестени от ОАЕ потърси ли българското държавно управление недекларирани политически аргументи и опита ли се бързо да ги в профил?

Българското държавно управление преразгледа ли държанието си, с цел да открие какво стои зад това решение? Би било добре да го направи и да се замисли за подбудите от страна на ОАЕ. Дали пък везирите да не са афектирани на страната ни за нещо?

Казват, че „ дребните камъчета обръщат каруцата “. Кое ли малко камъче е обърнала каруцата на взаимоотношенията с колелата нагоре.....Един дребен образец, който би могъл да се интерпретира като пренебрежение, е бил когато умрял президентът на Емирствата. Посолството на ОАЕ отворило в същия ден съболезнователна книга, както го изисква протоколът, само че нито един служител от администрацията на властта, нито един представител на държавното управление, нито един министър или заместител не са пристигнали да напишат съболезнования в книгата открита през целия ден в посолството, твърди източник. Нима такова отношение не се вижда, в противен случай то се вижда и се помни задълго...От тук следва въпросът: какво направи България, с цел да извлече изгода от връзките си с ОАЕ и да ги резервира? Кой от властоимащите ще се нарами да отговори на този въпрос? По всичко проличава, че на държавното управление не му пука, че подобен стратегически сътрудник като ОАЕ си затварят вратата и си прибират къщичката. Да, но на следващия ден като се наложи някой властник да почука на вратата на ОАЕ няма да може, тъй като самата врата няма да я име, прибраха си къщата заедно с вратата!

В създалата се неуместна обстановка няма кой различен, с изключение на президентът Румен Радев да се намеси и да се изправи против грешките на едно държавно управление, което очевидно не е на ясно какво губи в случай че Емирствата си затворят посолството. Единствено Радев може да осъзнае какво значи, че 65 000 българи работят в ОАЕ. Освен това, има и една друга малкоизвестна специфичност - емиратският екскурзиант не върви на посещаване и отмора в страна, в която няма посолство на неговата страна. Надеждата остава единствено и само в президента Радев, който може да осъзнае по какъв начин европейските страни се надпреварват да консолидират стратегическите си връзки с ОАЕ като международен търговски и политически център в Близкия изток.

Немаловажен факт е, че на 1 и 2 септември следва аудиенция на президента Румен Радев в Обединените Арабски Емирства.

На фона на всичките положителни аспекти изброени до тук Обединените Арабски Емирства вземат решение да закрият дипломатическата си задача в страната ни! Учудващо, само че факт!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР