Олтар, изработен в чест на богинята Тюхе – покровителка на

...
Олтар, изработен в чест на богинята Тюхе – покровителка на
Коментари Харесай

Уникален релеф и олтар в чест на богинята Тюхе откриха в древния град Николопис ад Иструм

Олтар, направен в чест на богинята Тюхе – настойничка на древноримския град Никополис пъкъл Иструм, е най-новото изобретение, което са създали археолозите от Велико Търново.

Разкопките в Българския Помпей край великотърновското село Никюп са под управлението на шефа на Регионалния исторически музей в остарялата столица Иван Църов. Той срещна кмета на община Велико Търново Даниел Панов с неповторимата находка и с изследванията в югозападната част от комплекса на огромния градски площад – така наречен конгрес.

„ На положителната Съдба! Този прелестен олтар посвети на богинята – градската Тюхе, Конкордиан, иконом на града “, гласи непокътнатият надпис.

Друго забавно изобретение е неповторим релеф, изобразяващ гладиаторска борба. Находката е доста скъпа, защото в България до момента има единствено три сходни изображения. Те потвърждават, че и по нашите земи са се провеждали гладиаторски дуели.

Разкопките в Никополис пъкъл Иструм не престават до края на месеца и са финансирани от страната. Римският град става все по-атрактивен за туристите, чийто брой непрекъснато пораства.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР