Оливер Иванович, един от знаковите лидери на косовските сърби, беше

...
Оливер Иванович, един от знаковите лидери на косовските сърби, беше
Коментари Харесай

Лидер на косовските сърби беше убит посред бял ден в Митровица

Оливер Иванович, един от знаковите водачи на косовските сърби, беше прострелян и издъхна от раните си в Митровица, предадоха " Болкан инсайт " и " Ройтерс ". Нападението против него е станало пред офиса на партията му в Митровица, а в. " Вечерне новости " написа, че най-вероятно е употребявано оръжие със заглушител.

Заради убийството Сърбия към този момент разгласи, че се изтегля от договарянията сред Белград и Прищина под егидата на Европейския съюз, поради които водачите се срещат в Брюксел през няколко месеца.

" Мога да потвърдя, че Оливер Иванович е умрял от изстрели. Разследващите са на мястото на престъплението, " заяви за " Ройтерс " прокурор в Митровица. Адвокатът на Иванович, представен от сръбската организация " Танюг ", сподели, че той е бил прострелян пет пъти и неотложно е бил откаран в болница, само че лекарите не са могли да спасят живота му.

Иванович беше измежду главните сътрудници за разговор с НАТО, Организацията на обединените народи и Европейския съюз на територията на Косово. Той беше задържан и наказан за военни закононарушения от косовски съд през 2016 година, само че година по-късно беше освободен в очакване на нов развой.

 Лидер на косовските сърби беше погубен измежду бял ден в Митровица
© Associated Press

Сръбското етническо малцинство в Косово възлиза на минимум 50 000 души (по-голямата част от тях северната част на страната). Отношенията сред Прищина и Белград остават обтегнати, само че от Сърбия, която не признава независимостта на Косово, предходната година пристигнаха оферти със стъпки към разговор като " разграничение " на сърбите от етническите албанци, в това число на територията на Митровица.

Премиерът Бойко Борисов реагира няколко часа откакто новината беше обявена. " Категорично съдя убийството на Оливер Иванович, политически водач на Гражданска самодейност " Сърбия, народна власт, правдивост " в Косово. Всяко принуждение е в несъгласие с цивилизационните полезности и европейския избор на страните от Западните Балкани, " сподели той, представен от държавната пресслужба. " Очаквам политическите елити и всички жители да проявят зрялост и въздържаност. Върховенството на закона не може да се слага под подозрение и имам вяра, че отговорните за това закононарушение ще понесат своята отговорност. "

Борисов, който изрече съболезнования на фамилията и околните на Иванович, изрази и убеденост, че " разговорът сред Белград и Прищина няма опция и не би трябвало да се позволява сходни актове да го попречват.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4635)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР