Олиото в малките магазини мина 6,70 лева за бутилка, показват

...
Олиото в малките магазини мина 6,70 лева за бутилка, показват
Коментари Харесай

Олиото в магазина мина 6,70 лв. за бутилка

Олиото в дребните магазини мина 6,70 лв. за бутилка, демонстрират данните на земеделското министерство. Най-висока цена е регистрирана в Силистра – 6,73 лева за литър, като единствено за седмица цената там се е повишила с 2,13 лв.. Над 6 лв. към този момент се продава бутилката и в Благоевград, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Плевен и Русе.

Най-ниска остава цената в Пловдив - 4,62 лв. за литър, Пазарджик и Смолян – 5 лв. за литър, като там за седмица повишаване не е регистрирано.

Увеличението на цените в деветнадесет от областите с сред 7,1% и 53,3% на седмична база (най-значително в Добрич) води до повишаване на междинната цена за страната в по-малките магазини с 21,3%, до 5,75 лева./литър.

Отразявайки възходящия тренд при изкупната цена на суровината от последните няколко седмици, през интервала 9 – 16 март 2022 година междинните цени по веригата на предложение на рафинирано слънчогледово олио в страната се покачват сензитивно, регистрират от земеделското министерство.

Цените на едро на слънчогледовото олио на борсите са в диапазона от 3,49 лева./литър (Враца) до 5,30 лева./литър (Ямбол). В шестнадесет области се следи покачване на цените на седмична база от 1,4% до 28,1%, най-сериозно в Пловдив, а само в София – намаляване, с 0,5%. Така, междинната цена на едро за страната се усилва с 9,8%, до 4,24 лева./литър.

Предлагането на дребно на олиото в огромните търговски вериги (ГТВ) е на цени от 4,24 лева./литър (Кюстендил) до 5,55 лева./литър (Силистра). Седмичните ценови отклонения, регистрирани в съвсем цялата страна, са в границите от -9,1% (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен до +32,6% (Варна), най-вече в посока нагоре. В резултат, междинната цена за страната в огромните супермаркети се повишава с 6,1%, до 4,86 лева./литър.  
 Министерство на здравеопазването Министерство на здравеопазването
През последната седмица цените на слънчогледовото олио в огромните супермаркети са приблизително с 0,89 лева./литър под тези в другите търговски обекти, като разликата в тази посока доближава до 2,11 лева./литър в Ловеч. Изключение са Смолян и Пловдив, където продуктът се предлага надлежно с 0,09 лева./литър и 0,37 лева./литър по-скъпо в хипермаркетите, в сравнение с в дребните магазини.

Олиото няма да прескочи повече от 8 лв. за литър

Разликата сред цените на едро и на дребно на олиото е приблизително 0,62 лева./литър за огромните супермаркети и 1,51 лева./литър за по-малките магазини. Маржът е максимален за веригите във Варна – 1,99 лева./литър, а за дребните магазини – в Ловеч – 2,93 лева./литър. В Хасково, Плевен и Ямбол цените на дребно на продукта са от 0,25 лева./литър до 0,41 лева./литър по-ниски от тези на едро.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР