Олиото, доматите, брашното и лещата са поскъпнали тази седмица. Това

...
Олиото, доматите, брашното и лещата са поскъпнали тази седмица. Това
Коментари Харесай

Цените на олиото отново тръгнаха нагоре

Олиото, доматите, брашното и лещата са поскъпнали тази седмица. Това демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борси. Ведомството регистрира цените на едро. Според тях единствено за седмица оранжерийните домати са поскъпнали с съвсем 8%. Олиото и ориза с съвсем 4 на 100, а брашното вид 500 с 2.2%.

Намаляват цените на зеленчуците, пилешкото и млякото. С над 5% на едро се продава по-евтино киселото мляко, с близо 2% прясното, оповестява Българска национална телевизия. Сезонните зеленчуци регистрират най-голямо поевтиняване - зелето с 5%, а чушките с над 6 на 100.

Общо показателят на потребителските цени за седмицата се повишава и доближава до 2,17, при 1,82 в понеделник.

От държавната комисия вършат съпоставяне на цените на продуктите в по-големите градове на страната. Според статистиката захарта е най-скъпа в Пловдив - 2,90 лв. за кг на едро, а най-евтина в Бургас - 1,65 лв. за кг. Кашкавалът вид " Витоша " се продава на най-висока цена в София - 23 лв. за кг, а на най-ниска цена в Добрич - 11 лв. за кг.

Голяма разлика има в цените на едро на кравето сирене. Най-скъпо то е в Пловдив - 18 лв. за кг, а най-евтино в Добрич - 6,09 лв. за кг. Пилешкото коства най-вече в Силистра 8,50 лв. за кг, а е най-евтино във Враца и Благоевград - 6,30 лв.. Каймата се продава против 11,26 лв. в Силистра, а в Добрич за 5,84 лв..

Почти на половина по-ниска е цената на боба 3,30 лв. за кг във Враца, спрямо Велико Търново - 5,70 лв.. Подобна е и обстановката при ориза -в Пловдив кг се продава за 5 лв., а в Бургас за 2,50 лв.. Олиото може да бъде открито за 5 лв. за литър в Пловдив против 2,35 лева в Шумен.

Яйцата за численост са най-скъпи в София 0,37 лв., а най-евтини 0,27 лв. в Плевен.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР