Олимпийският шампион във вдигането на тежести от Москва Асен Златен

...
Олимпийският шампион във вдигането на тежести от Москва Асен Златен
Коментари Харесай

Легендарният Асен Златев представя тази събота биографичната си книга Пътят на скитника

Олимпийският първенец във повдигането на тежести от Москва Асен Златен през 1980 година ще направи дебютно показване на своята биографична книга тази събота, 14 декември 2019 година от 12:00 часа в родния Царимир.

Първата част на изданието на „ Тракия Прес-ПР “ е със заглавие „ Пътят на Скитника”, тиражът е е разределен поравно с мека и твърда подвързия. Между двете корици са събрани 400 страници.

Те обгръщат живота на олимпийския първенец по повдигане на тежести в Москва от появяването му на този свят до международното в Любляна през 1982 година Асен Златев споделя за тежките времена и по детски щастливите завършения. За селото, града, околните хора, приятелите, учебното заведение, поуките, любовта… Споделено е и какво ще бъде наличието на втората част.

Когато читателят тръгне да отхвърля страниците една по една, стартира да се пита дали това е работа на човек, държал дълго време лоста на щангата, или творението е дело на някой занаятчия на перото. Толкова особен, несравним, неповторим свят от същински облици е основал огромният първенец. В описа си той ни връща бежешким към българската история, напомня ни за появяването на родния Царимир.

Битът, всекидневието и работата в годините на колективизацията през 50-те и 60-те години са пресъздадени с откровени думи и несравним език.

"Българският селяндур е съобразителен и „ ощу го биеш, по дебелоглав и по гявул става “, написа създателят. „ Нагазваме” в прахта по улиците на селото, който „ прелестно гали табанчетата с гладка хладна мекота”. Леко и незабелязано научаваме за пътя на дините по огромния канал от бостана до колибката на жадните за завършения малчовци, следени с любопитна усмивка от прикрилия се селския пазач.

В „ Пътят на Скитника” читателят ще усети вълненията и паниките на една майка, стискала в кесийката си „ цели” три стотинки, каквато в миналото бе цената на една лимонада, с цел да ги добави и тях към другите си ресурси.

Преживяното в учебно заведение със съучениците в класната стая, пансиона, залата, летните лагери също са тематики за размисъл и поучения. Асен Златев отделя особено внимание на Ганчо Карушков и Иван Абаджиев – двама от огромните треньори, получили самопризнание и в целия свят. С дълбока признателност първенецът се отнася и към другите български експерти, освен в щангите.

Разказът за случилото се в Москва, на европейското състезание в Белград през 1980 година и международното в Любляна също е несравним. Защото тук ще почувствате с каква обич и поклонение се отнася Шефа - един от прякорите на Асен Златев, към огромните герои от Москва, в това число „ Сянката на Леопарда”, Чичо Благой и Бухала. Ще узнаете къде е „ Слабото място на съвършенството” и по какъв начин минава срещата на Пешо Лесов със старшина Шибоев. Ще разберете и каква е „ Силата на загубата” и странната орис на монголския първенец Давааджав, склонил глава пред Вальо Райчев… Ще почувствате какъв брой доста мъдрост има и в увлекателните срещи на Скитника с „ дедо Методе” и другите мъдреци на Царимир.

Едно самобитно допиране до Мъдростта на Живота! След дебютното показване в родния Царимир, „ Пътят на Скитника” ще продължи срещата с читателите в Пловдив, София, евентуално и в други наши центрове на щангите.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР