Олимпийският шампион във вдигането на тежести от Москва 1980 ще

...
Олимпийският шампион във вдигането на тежести от Москва 1980 ще
Коментари Харесай

Легендарният Асен Златев представя биографичната си книга Пътят на скитника

Олимпийският първенец във повдигането на тежести от Москва 1980 ще направи дебютно показване на своята биографична книга тази събота, 14 декември, от 12.00 часа в родното си село Царимир.

Първата част на изданието на "Тракия Прес-ПР " е със заглавие "Пътят на Скитника ", тиражът е разграничен поравно с мека и твърда подвързия. Между двете корици са събрани 400 страници. Те обгръщат живота на Златев от раждането му до международното състезание в Любляна през 1982 година.

Той споделя за тежките времена и по детски щастливите завършения. За селото, града, околните хора, приятелите, учебното заведение, поуките, любовта...Споделено е и какво ще бъде наличието на втората част. Битът, всекидневието и работата в годините на колективизацията през 50-те и 60-те години са пресъздадени с откровени думи и несравним език. "Българският селяндур е съобразителен и "ощу го биеш, по дебелоглав и по гявул става ", написа създателят. "Нагазваме " в прахта по улиците на селото, който "приятно гали табанчетата с гладка хладна мекост ".

Леко и незабелязано научаваме за пътя на дините по огромния канал от бостана до колибката на жадните за завършения малчовци, следени с любопитна усмивка от прикрилия се селския пазач.

В "Пътят на Скитника " читателят ще усети вълненията и паниките на една майка, стискала в кесийката си "цели " три стотинки, каквато в миналото бе цената на една лимонада, с цел да ги добави и тях към другите си ресурси. Преживяното в учебно заведение със съучениците в класната стая, пансиона, залата, летните лагери също са тематики за размисъл и поучения. Асен Златев отделя особено внимание на Ганчо Карушков и Иван Абаджиев - двама от огромните треньори, получили самопризнание и в целия свят.

С дълбока признателност първенецът се отнася и към другите български експерти, освен в щангите. Разказът за случилото се в Москва, на европейското състезание в Белград през 1980 година и на международното в Любляна също е несравним. Защото тук ще почувствате с каква обич и поклонение се отнася Шефа - един от прякорите на Асен Златев, към огромните герои от Москва, в това число "Сянката на Леопарда ", Чичо Благой и Бухала.

Ще узнаете къде е "Слабото място на съвършенството " и по какъв начин минава срещата на Пешо Лесов със старшина Шибоев. Ще разберете и каква е "Силата на загубата " и странната орис на монголския първенец Давааджав, склонил глава пред Вальо Райчев...Ще почувствате какъв брой доста мъдрост има и в увлекателните срещи на Скитника с "дедо Методе " и другите мъдреци на Царимир. След дебютното показване в Царимир, "Пътят на Скитника " ще продължи срещата с читателите в Пловдив, София, евентуално и в други български центрове на щангите.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР