Олимпийският шампион на 1500 метра от Пекин 2008 Асбел Кипроп

...
Олимпийският шампион на 1500 метра от Пекин 2008 Асбел Кипроп
Коментари Харесай

Атлет, взимал допинг: Не съм бутнал достатъчно!

Олимпийският първенец на 1500 метра от Пекин 2008 Асбел Кипроп даде едно от най-странните пояснения за позитивната си допинг проба. Преди няколко седмици стана ясно, 28-годишният кениец е дал положителен тест за ЕПО при инспекция, направена в извънсъстезателен интервал през 2017 година

„ Сигурно не съм им платил задоволително. При тях това е постоянна процедура. Искат пари за чай или бензин. Никога не прецизират сумата. Аз ги одобрявам за другари, а сумите, които давам, са знак на благотворителност. Вероятно този път не са останали удовлетворени. Мислех, че мога да им имам вяра. Въобще не съм очаквал, че може да съм в деликатна обстановка “, призна трикратният международен първенец пред „ Би Би Си “.

Кениецът разкрива, че вечерта на 27 ноември 2017 година е получил позвъняване, че на другия ден ще бъде посетен за допинг проба. Въпреки че сходно предизвестие е срещу разпоредбите, той не видял нищо неправилно, защото това се е случвало и преди, написа "Блиц ".

След като дал урина за тест, един от допинг-ченгетата изискал пари. Тогава Кипроп за малко оставил тестът си без контрол и отишъл да си вземе телефона. С него той направил електронен превод на сумата.

„ Никога не съм нарушавал антидопинговите правила и не съм бягал от проби, защото почтен пред себе си и съм срещу използването на неразрешени субстанции. В момента, когато оставих тестът без контрол, с цел да направя превода, несъмнено нещо се е случило с моя тест “, изясни олимпийският отличник.

Кенийският лекоатлет признава, че за последно си е поставял инжекция през 2014 година, когато преди международното състезание за щафети в Бахамите се е ваксинирал срещу жълта тресчица.

След като научил за позитивната проба за ЕРО, Кипроп написал известие до допинг-ченгето и попитал за какво повече не е бил проверяван. Той обаче по този начин и не получил отговор. Бегачът не стопира да тренира макар наказването, само че сега няма мотивация и се усеща като пандизчия.

„ Сигурно щеше да е по-добре в действителност да съм взел допинг. Тогава най-малко щеше да знам, че съм отговорен и глобата е заслужена. Сега съм подложен в листата на допингираните. Заради това положителните хора, спортистите и противниците ми мислят, че съм ги побеждавал посредством машинация. Това ме срина до земята. Истината ще излезе нескрито! Ще изчистя имиджа си, името си и това на спорта! “, закани се Асбел Кипроп.

Кениецът в действителност приключи на второ място в бягането на 1500 метра на олимпийските игри в Пекин през 2008 година, само че по-късно получи златния орден, откакто се оказа, че спечелилият Рашид Рамзи от Бахрейн е дал позитивна допинг проба.

„ Продължавам да не отстъпвам мнението си от 2016 година, че допингът в Кения би трябвало да се криминализира. Който бъде заловен с допинг, освен би трябвало да бъде осъден за четири години, само че и да бъде пратен в затвор. Винаги съм бил герой против допинга “, приключи трикратният международен първенец.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР