Олимпийските игри в Пьончан през февруари и Световната купа по

...
Олимпийските игри в Пьончан през февруари и Световната купа по
Коментари Харесай

БФСки: Олимпиадата е приоритет

Олимпийските игри в Пьончан през февруари и Световната купа по сноуборд в Банско през януари са главните цели пред БФСки през тази година. Това съобщи президентът на централата Цеко Минев на конференция преди началото на сезона.

" Тази година е олимпийска и това е приоритет за нас, както и Световната купа по сноуборд в Банско.
Целта ни е да вземем оптимален брой квоти за игрите ", добави Минев.

Големите упования на федерацията са свързани с представянето на най-хубавите български състезатели по сноуборд - Александра Жекова и Радослав Янков.

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов връчи на Минев специфична премия - " Приз на МОК ". Отличието му се връчва за обществената стратегия " Научи се да караш ски ", в която вземат участие деца в риск.
" Тази година е олимпийска, тъй като с изключение на зимни игри в Пьончан има и юношески олимпийски игри в Буенос Айрес (Аржентина). Освен квотите на Жекова и Янков, са сигурни и щафетите по биатлон за мъже и дами. Очакваме към 20 български спортисти да вземат участие в Пьончан, а делегацията ще бъде от към 40-42 души ", съобщи Горанов.

На конференцията участва и основният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков. " Изключително е прелестно, когато задачите на ММС съответстват с тези на федерацията. Радостното е, че в последните години българските ски откриха вярната вакса и това води до огромен интерес от децата към спорта ", съобщи Марков.

Вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев разкри, че упованията на федерацията са за към 10 квоти за олимпиадата в Пьончан 2018. " Очаква ни един трогателен сезон. Очакваме към 10 квоти за игрите ", сподели Бобев.

Освен квотите на Александра Жекова и Радослав Янков, в сноуборда късмет има и Теодора Пенчева. В алпийските ски за присъединяване в Пьончан може би ще се класират Алберт Попов, Камен Златков и Мария Киркова, в ски-бягането - Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов, Антонио Григорова и Нанси Окоро, в ски-скока - Владимир Зографски и Никола Чонгаров - ски-крос.

" Надяваме се Зографски да покаже своя капацитет този сезон. Чонгаров взе участие в нова за него дисциплинираност и ще вземат участие на шест старта от Световната купа през декември ", добави Бобев.
Алберт Попов е имал контузия на глезена на левия крайник, само че към този момент е в Скандинавия за присъединяване на Европейски купи.

Старши треньор на Зографски от тази година е Матиас Жупан от Словения, сребърен медалист от олимпиадата в Калгари 1988. Колко български участници ще има на олимпиадата в Пьончан ще стане ясно след средата на януари следващата година.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР