Олимпийските игри са символ на човечеството, една отмяна и следващата

...
Олимпийските игри са символ на човечеството, една отмяна и следващата
Коментари Харесай

Добромир Карамаринов: Не искам и да мисля за спорт без Олимпийски игри

„ Олимпийските игри са знак на човечеството, една анулация и идната година, това ще е доста неприятен знак. А за спорта… не желая и да мисля, спорт без Олимпийски игри. Ще бъде доста тежко “, показа в изявление за БГНЕС краткотрайният президент на Европейската атлетическа асоциация Добромир Карамаринов.

През март Карамаринов, който също по този начин е президент на Българската и Балканската федерация по лека атлетика, застана отпред и на Европейската атлетика (ЕА), откакто президентът на организацията Свен Арне Хансен получи инсулт. Като първи вицепрезидент Карамаринов ще управлява краткотрайно ЕА до идващия Конгрес през 2021 година, когато ще има избори за президент. Той разкри, че най-вероятно ще се кандидатира за поста, само че към момента е прекомерно рано да го удостовери. „ Рано е да се каже, само че аз съм два мандата първи вицепрезидент. Логично е първият вицепрезидент и краткотрайният президент да бъде претендент за президент. Но, първо, има време до тогава и, второ, образецът със Свен е пред очите ми, човек първо би трябвало да бъде здрав “.

Карамаринов призна, че последните два месеца отпред на Европейската атлетика са били тежки, защото е трябвало доста надпревари да бъдат отсрочени или анулирани. „ Това отсрочване е много неприятно, тъй като по принцип нашият календар на Световната атлетика беше подготвен до 2024 година. Сега всяка смяна на континентално, районно и международно равнище води до други промени като резултата на доминото “.

Той съобщи, че проблемите пред спортистите по света в изискванията на пандемия са най-много морални и душевен, а не толкоз финансови, само че въпреки всичко Световната атлетика е основала фонд от 500 хиляди $ за подкрепяне на спортисти в усложнение. „ Първо всеки един спортист би трябвало да се пребори със себе си, тъй като спортистите бяха в действителност сложени в една невиждана обстановка. Пред спортистите имаше вероятност даже за нулева година, която към момента съществува. Дилемата за това, че те са упражнявали, че те са готови, само че в действителност няма реализация. Колкото и да е дълъг относително един състезателен живот, той е лимитиран. Разбира се, че неучастието на шампионати носи загуби, само че загуби търпи цялото човечество сега и такава е ситуацията, с която би трябвало да излезем и да се преборим “, разяснява Карамаринов.

Временният президент на ЕА показа, че се надява в идващите месеци леката атлетика да се завърне към естествения си темп. „ Опасно клатушкане имаше в нещо виртуално, което не е същината на нашия спорт. Пътят е дребни надпревари, само че нищо виртуално не може да размени същинския спорт и същинската атлетика. Би могло да го размени, само че това няма да е същината, това ще опонира на изконните полезности на спорта. Да, ние би трябвало да се върнем последователно, в случай че би трябвало без аудитория или малко аудитория, само че надпреварите би трябвало да си бъдат на стадиона или на шосето, само че би трябвало да бъде същинска атлетика “.

Карамаринов се надява, че летният лекоатлетически сезон в България ще може да се организира в своята целокупност. „ Амбицията ни е да създадем безусловно всички надпревари, единствено че изместени във времето. В рамките от 4-5 юли до 9-10 август би трябвало да вместим всичко, което се организира на писта, в случай че това нещо бъде позволено, само че аз се надявам да бъде позволено и да го проведем при съблюдаване на всичките условия “.

Той въпреки всичко посочи, че всичко зависи от държавните управления на другите страни и даде за образец Европейското състезание в Париж това лято, което бе анулирано. „ Ние имахме извънредно огромно предпочитание да организираме Европейското състезание в Париж, това беше желанието и на локалния Организационен комитет, на локалната Федерация. При предварителните поръчки всички национални федерации подадоха поръчки, което означаваше, че те желаят да вземат участие на това състезание, само че в последна сметка френското държавно управление забрани такива прояви “.

“Атлетиката е олимпийски спорт номер 1, Олимпиада без атлетика не е пълноценна, само че тук не става въпрос единствено за атлетиката. Не дай си Боже, Олимпийските игри да не се проведат и идната година, аз не считам, че това ще е удар единствено върху спорта, това ще е удар, тъй като Олимпийските игри това е най-голямата демонстрация въобще в света, която събира толкоз доста освен хора и народи на едно и също място, това е знак на човечеството. Една анулация и идната година, това ще е доста неприятен знак. А за спорта… не желая и да мисля, спорт без Олимпийски игри. Ще бъде доста тежко “, призна Карамаринов.

Все отново, той остава оптимист за бъдещето на леката атлетика в новата международна конюнктура. „ Аз като човек съм оптимист. Смятам, че тук би трябвало да има оптимизъм. Не приказвам за подценяване или за неглижиране, само че в случай че човек се подаде на страха и на суматохата, не виждам смисъл въобще, това опонира на същността. Разбира се, евентуално този вирус ще продължи да съществува, евентуално човечеството има подобен теоретичен капацитет, че рано или късно ще откри някакво противопоставяне против него, било то ваксина или лекарство. Ако считаме, че вирусът ни е победил, значи ние не сме най-важният тип на Земята. Не би трябвало. Не става въпрос кой кого побеждава, ние би трябвало да живеем това, което е смисълът на човешкия живот, а спортът е един от индикаторите и образците по какъв начин би трябвало да живее човечеството “, приключи Карамаринов. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР