Олимпийските игри са най-големият спортен форум в света и организацията

...
Олимпийските игри са най-големият спортен форум в света и организацията
Коментари Харесай

Игрите в Пекин са поредните, които значително надвишават бюджета си

Олимпийските игри са най-големият състезателен конгрес в света и организацията им е сложна и сложна задача, която изисква огромни вложения. Спечелването на правото на домакинство води със себе си потребността или от създаване на нова инфраструктура, без значение дали спортна или не, или реновирането й до нужните равнища. Именно това е и най-скъпата част от олимпийските игри, като всяко тяхно издание, без значение дали лятно или зимно, съществено надвишава първичните бюджети.

Игрите в Пекин не изостават в това отношение. Макар и президентът Си Цзинпин неколкократно да повтаряше, че олимпиадата ще бъде " зелена, сигурна, елементарна и икономична ", оповестеният бюджет от 3.9 милиарда $ наподобява като дребна част от действително изхарчените пари. Точната сума, която Китайският олимпийски комитет (КОК) е похарчил, не може да бъде пресметната сега, само че разнообразни източници слагат действителния бюджет сред 9 и 40 милиарда $. Това би било сравнимо с олимпиадата през 2014 година, която се организира в Сочи. Тогава бюджетът от 10 милиарда $ беше извънредно непълен, като общата сума, която Москва похарчи за игрите, доближи 50 милиарда $.

Една от основните тези на КОК беше, че Китай ще показва опциите си за образуване на сходно събитие, като похарчи доста по-малко от предните уредници. До избрана степен това е правилно - игрите през 2022 година ще бъдат по-евтини от тези през 2008 година, които също се организираха в китайската столица. Именно фактът, че градът към този момент е бил хазаин, въпреки и на летни, а не на зимни олимпийски игри, прави провеждането на тазгодишното издание по-евтино.
Къде отиват парите?
Едно от нещата, които вършат игрите по-скъпи от в началото оповестеното, е фактът, че в действителност три града домакинстват. Освен в Пекин събития се организират и в Янцин и Джандзякоу. Олимпийското село, което подслонява спортистите по време на игрите тази година, е разграничено на три по-малки селища, като задачата е по-лесен превоз до мястото на осъществяване на събитията. Документи, до които достъп са получили Financial Times, демонстрират, че единствено построяването на трите олимпийски села е коствало най-малко 3 милиарда $. Според Insider пък единствено олимпийското село, което беше построено в центъра на китайската столица, е коствало 3.16 милиарда $.
Реклама
Двата сателитни града действително са и фокусът на вложения от страна на китайските управляващи. Джандзякоу да вземем за пример е претърпял цялостна смяна, откогато Пекин завоюва семейството през 2015 година Градът е изтеглил заем, с цел да реновира и уголеми летището си, издигнати са нови автомагистрали, които да свързват града с Пекин и Янцин. Специално за задачите на игрите е построена и железопътна връзка сред трите града и локациите, които се употребяват за другите дисциплини. С новата връзка пътят сред Джандзякоу и Пекин е скъсен осезаемо, като с помощта на бързите влакове, които нямат потребност от ватман, вместо три часа сега пътуването лишава 30 минути. В града пък бяха издигнати и Националният център по биатлон и шанцата за ски скокове.

Общо в Джандзякоу са били изхарчени 5.18 милиарда $, като забележителна част от тези пари не влиза в формалния бюджет на игрите. В него попадат единствено и само директните вложения в спортната инфраструктура. Изграждането на съпътстващата инфраструктура - пътища, железопътни връзки и сходни, попада в друга категория, наречена " финансови усъвършенствания ".

Точно този факт прави разбирането на действителната инвестиция мъчно. " Бюджетът зависи от това, което към този момент съществува, и дълготрайните цели, които домакините желаят да реализират с провеждането на игрите, защото спортните обекти не обслужват единствено четирите седмици на надпреварата на олимпийските и параолимпийските игри ", сподели представител на Международния олимпийски комитет (МОК) пред Insider. " Те са предопределени да имат както социална, по този начин и комерсиална приложимост и да са от изгода за домакините в продължение на доста години по-късно ", добавя той.

Въпреки че това е една от основните тези на МОК, опитът от последните издания на олимпийските игри демонстрира, че постоянно немалка част от обектите биват изоставяни скоро след приключването на най-големия състезателен конгрес. Едно от дребното неща, които постоянно намира и последващо приложение, е олимпийското село, което след приключването на игрите бива преустроено и се продава като жилища.
Реклама
Изненадващо огромни суми са изхарчени от КОК за неща, които биха провокирали изненада. Игрите в Пекин са първите, които се организират напълно на неестествен сняг, което изисква построяването на комплицирана и обвързвана инфраструктура, която да подсигури нужното равнище на сняг. Тя е коствала 122 млн. $ на китайските уредници.

Всичко това удостоверява наклонността, че провеждането на олимпийските игри е скъпо наслаждение, което все по-малко градове биха могли да си разрешат. Неслучайно МОК обмисля вид за непрекъснат хазаин на игрите, като това би улеснило обстановката много. Проблемът е, че за момента това е единствено концепция, а и няма напор от искащи градове. Сигурно е обаче, че сегашният модел на осъществяване не е доходоносен в дълготраен проект, което би трябвало да тормози МОК.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР