Олимпийската ни шампионка в каратето от Токио 2020 Ивет Горанова

...
Олимпийската ни шампионка в каратето от Токио 2020 Ивет Горанова
Коментари Харесай

Ивет Горанова: Работим здраво, за да върнем каратето на Олимпийски игри

Олимпийската ни шампионка в каратето от Токио 2020 Ивет Горанова даде конференция през днешния ден, на която за следващ път приказва за идеята си да върне нейния спорт в програмата на Летните олимпийски игри.

Каратето бе включено еднократно в програмата на Игрите в японската столица, като тогава Горанова се възползва по допустимо най-хубавия метод от шанса си и сграбчи златния орден в категория до 55 кг на стила кумите.

След като стана ясно обаче, че спортът няма да участва на Олимпиадата в Париж 2024 българката и нейни колежки поеха самодейност да върнат каратето допустимо най-скоро назад в програмата на Игрите, като Ивет Горанова даже се срещна персонално с президента на МОК Томас Бах и му връчи писмо по време на визитата му в България преди месец.

" Работим крепко, с цел да върнем каратето на Олимпийски игри. Важно е да се види от страна на спортистите, че желаеме това да се случи. Щастлива съм, че имахме опцията да проведем диалог с господин Томас Бах (президент на Международния олимпийски комитет), който ни даде насоки, по които да работим. Имаме огромен късмет и ще създадем всичко допустимо това да се случи. Не може да се изясни какво усещаш, когато си на Олимпийски игри. Работим за това децата след нас да го схванат. Това би трябвало да се изживее ", съобщи Горанова.

Златната ни медалистка от Игрите в Токио 2020 показа още, че на този стадий е доста значимо да се работи с Световната карате федерация и Американския олимпийски комитет, с цел да има шансове каратето да участва в програмата на Олимпиадата в Лос Анджелис през 2028-а година.

" Какво тъкмо би трябвало да се направи, не мога да отговоря. Такава информация нямам. Томас Бах ни посъветва да натискаме Световната карате федерация и Американския олимпийски комитет, защото те взимат решението за Лос Анджелис. Ако не сме в листата, МОК не може да направи нищо по въпроса. Важно в този момент е да работим с американците. Все в миналото ще се върнем в олимпийската стратегия. Ако не на тази Олимпиада, то на идната, дай Боже ", разяснява Ивет Горанова, която след дни отпътува за Полша, където ще взе участие на третите в историята Европейски игр.

По време на днешната конференция стана ясно още, че с казуса с включването на каратето в олимпийската стратегия се е заел и президентът на Българската Национална Федерация по Карате (БНФК) Алексей Петров.

" Президентът на нашата федерация господин Алексей Петров работи с всички останали асоциации за завръщане на каратето в олимпийското семейство. Той се е заел с тази виновна задача и прави всичко по силите си. Ивет и нейната треньорка Йована Прекович имаха среща с господин Томас Бах по този въпрос, който се надявам да има позитивна развръзка още за Лос Анджелис 2028 ", разкри техническият секретар на централата Ивайло Петков.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР