Олимпиадата е едно от най-известните събития в света. Провеждащи се

...
Олимпиадата е едно от най-известните събития в света. Провеждащи се
Коментари Харесай

Първата нова олимпийска идентичност от старта на игрите през 1896 г.

Олимпиадата е едно от най-известните събития в света. Провеждащи се на всеки четири години, игрите от дълго време се възприемат като една от дребното сплотяващи световни начинания. Затова и опресняването на образната еднаквост на събитието сигурно е сложна задача.

Важно е тя да бъде нова и съответна, както и да се придържа към познати на хората знаци. Предизвикателството „ баланс сред традиция и съвременно “, както и в пресъздаването на основни послания като „ приемливост “, е за канадската креативна организация Hulse & Durrell. Тя си партнира с Международния олимпийски комитет (МОК) и десетки актьори, с цел да сътвори персонализирани шрифтове, серия от графични илюстрации, както и всеобхватни благоприятни условия за разпространяване на брандинга в разнообразни онлайн медии и канали.

Обновяването на дизайна е първото по рода си от началото на игрите през 1896 година Мей Герауи, началник на бранд отдела на МОК, споделя, че екипът е направил обстойно изследване на олимпийските архиви, с цел да насочи и въодушеви работата по плана. 



Нова типография

Три нови извънредни шрифта са основани от трима интернационалните типографи, с цел да внесат личен и различим образен глас на всичко, обвързвано с игрите. Olympic Headline е типичният за марката удебелен и „ атлетичен “ шрифт за къси и ярки заглавия, допълнен от елегантните Olympic Sans и Olympic Serif.



Нови цветове

Олимпийските кръгове са един от най-разпознаваемите знаци в света. Прочутият знак е планиран от Пиер дьо Кубертен през 1913 година Девет от 10 души вярно разпознават признака, когато им бъде показан, разяснява Мей. Сега главните цветове на кръговете – синьо, жълто, черно, зелено, алено и бяло – остават в основата на идентичността на Олимпийските игри, само че са добавени нови нюанси, в това число и цветовете на трите медала: злато, сребро и бронз.



Илюстрации

Трима интернационалните художници способстват за новата олимпийска еднаквост със 17 илюстрации, които „ оказват помощ да се предадат тематики, които е мъчно да се изразят със фотоси или думи “, написа на формалния уебсайт на МОК.



Графики

Създадени са нови графични детайли, въодушевени от дизайна на другите спортни терени, които в това време поддържат концепцията за сливане на света на и отвън игралното поле. Идеята е тези графични детайли да се употребяват както за печатен брандинг, по този начин и за цифров.



Мей разяснява по какъв начин основаването на новите детайли – по-специално илюстрациите и персонализираните шрифтове – в действителност обновяват марката, като в същото време я връщат към нейните дългогодишни корени.

„ Изкуството и творчеството постоянно са били в основата на Олимпиадата. От 1912 до 1948 година дружно със спортните се организират надпревари по изкуство – с олимпийски медали, раздавани на архитекти, поети и художници. Работата с интернационален екип от дизайнери и илюстратори за тези нови детайли оказа помощ творчеството да се върне в сърцето на олимпийското придвижване. “

Цялата нова образна система е основана, с цел да поддържа главните полезности на олимпийския бранд, като в същото време усъвършенства последователността, известността и въздействието във всички платформи, връзки и изявления на МОК, оповестява комитетът на формалния си уебсайт. „ В продължение на 125 години Олимпийските игри предават обръщение за приобщаване, повсеместност и вяра. Беше време да обединим тези безконечни полезности в цялостна еднаквост, която участва освен по време на игрите, само че и отвън тях. “

Очаква се цялостното внедряване на новата образна еднаквост да бъде приключено до Олимпийските игри в Париж 2024 година

Източници на оповестените илюстрации:

Client: International Olympic Committee
Agency: Hulse & Durrell   Creative Direction & Design: Ben Hulse, Greg Durrell   Art Direction & Design: Julien Hébert, Bryan-K. Lamonde (Principal)   Illustrations: Francesco Ciccolella, Abbey Lossing, Karan Singh Typefaces: Fabian Harb, Seb McLauchlan (Dinamo); Julien Hébert (Principal)
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР