Олигарсите в Украйна са си купили и са контролирали около

...
Олигарсите в Украйна са си купили и са контролирали около
Коментари Харесай

Олигарсите в Украйна си купили 300 депутата в парламента

Олигарсите в Украйна са си " купили " и са направлявали към 300 от депутатите в предходния парламент на страната. Числото на " купените " депутати в новата 450-местна Върховна рада след изборите тази година още не е ясно, тъй като покупко-продажбите към момента текат.

Това съобщи в София Виктор Андрусиев, политически анализатор и шеф на основания през 2016 година по западен модел тинк танк " Украински институт за бъдещето ". Андрусиев взе участие в интернационална конференция в София, проведена от " Фулбрайт ", на тематика: " Стратегии за усилване на демокрацията: 30 години след рухването на Берлинската стена ". Анализаторът изясни, че неговата неправителствена организация показва ползите на отслабената междинна класа в страната и е финансирана от междинния бизнес, а не от външни донори. Политологът показа отчет, озаглавен " Бъдещето на украинските олигарси ".

Андрусиев описа, че олигархията в Украйна е била неизбежна след краха на комунизма. " Леонид Кучма, бащата на олигарсите, сътвори тази класа от съображения за сигурност, огледално на съветските олигарси, с цел да отбрани страната от Русия ", уточни специалистът. По думите му украинските олигарси фактически са имали защитна функционалност по време на военния спор през 2014 година

Олигархът Игор Коломойски, да вземем за пример, който е сниман да разисква най-важните енергийни въпроси на страната с новия президент Володимир Зеленски, спонсорираше националните батальони и оферираше специфични бонуси на клиентите на банковите си услуги, в случай че рапортуват за терористи, сподели Андрусиев. За Зеленски се твърди, че е протеже на Коломойски, който беше в изострен спор с някогашния президент Петро Порошенко и по тази причина в последните години живееше в чужбина. Според анализатора Виктор Андрусиев обаче има причини да се счита, че в бъдеще е неминуем спорът сред Зеленски и Коломойски, в случай че новият президент желае да отговори на упованията на гласоподавателите си.

От 2004 година насам режимът в Украйна може да се дефинира като " олигархически консенсус ", който е система за баланс и взаимно въздържане сред ползите на неколцина огромни предприемачи, черпещи власт и пари от въздействието си върху политиката, излиза наяве от отчета на Украиския институт за бъдещето. Според разбора Украйна е доминирана не от партии, а от планове за сдобиване и задържане на властта за известно време. " Около 20 души държат към 30% от стопанската система на страната ", заключи Андрусиев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР