Олигархът на ГЕРБ-ДПС Христо Ковачки е недосегаем за бизнес регулаторите

...
Олигархът на ГЕРБ-ДПС Христо Ковачки е недосегаем за бизнес регулаторите
Коментари Харесай

Сигнал до Narod.bg: Ковачки си купи КЗК и съда, чужди служби по петите на ГЕРБ-ДПС олигарха

Олигархът на ГЕРБ-ДПС Христо Ковачки е недостижим за бизнес регулаторите у нас поради корупционни взаимовръзки, твърди единствено пред Narod.bg служител от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК ).
 Юлия Ненкова е подготвен клиент на прокуратурата поради връзките си с Ковачки
За да си разбираем по какъв начин по този начин енергийният могул постоянно се измъква изсъхнал от инспекции на Комисия за защита на конкуренцията, би трябвало да напомним, че началник на комисията е 65-годишната Юлия Ненкова, която е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Ненкова бе и заместник-кмет на София по времето, когато някогашният министър председател Бойко Борисов беше столичен кмет.
 Синът на шефката на Комисия за защита на конкуренцията Александър Ненков е измежду най-върлите гербопитеци в Народно събрание
И още – за има Комисия за защита на конкуренцията чадър над безобразията на кръга предприемачи на хунтата, мандатът на сегашните членове беше повишен с 2 години безусловно в „ 12 без 5 “ в края на последното държавното управление на Бойко Борисов, тъкмо преди парламентарните избори през април 2021 година

Според вътрешния ни източник връзките на Ковачки с Юлия Ненкова били „ очевадни и безскрупулни “. Любопитно е, че постоянно жалбите на компании, свързани с Ковачки, се управляват персонално от гербаджийката Ненкова и постоянно имат един и същи резултат – печели ги олигархът. Говори се за съществени финансови тласъци и облаги към ръководителя, безапелационен е източникът на Narod.bg.

Същото и ситуацията във Върховен административен съд! Всички тъжби, който компании на Ковачки подават, се падат на 4-и състав, който преглежда административни каузи, публични поръчки, концесиите, търговете, изборите за народни представители, изборите за президент и вицепрезидент на републиката, локалните избори и други

И още по-конкретно – далаверите на Ковачки попадат при шефката на Четвърто арбитър Татяна Хинова, която е подчинена непосредствено на шефа на Върховен административен съд Георги Чолаков! Всички знаят зависимостите на тези хора от Ковачки, само че никой в никакъв случай нищо не подхваща!!! Защо?, пита информаторът от Комисия за защита на конкуренцията.

Предстои да се види в идващите месеци държанието на Христо Ковачки и по какъв начин неговите компании биха реагирали на задаващите се тлъсти публични поръчки и още по-интересното им развиване в двете знакови институции – Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд.

Явно тази фактология към момента не е задоволителна за европейската прокуратурата, която да похване мултимилионерът на държавен тил. И въпреки всичко Narod.bg има и една неприятна вест за олигарха на ГЕРБ-ДПС – съгласно почитан източник в Министерство на вътрешните работи Христо Ковачки е оперативно забавен за непознати служби!

Задгранични сътрудници се интересуват от произхода на финансовите потоци, които генерират компании на мултимилионера за пазаруване на парцели в топ дестинации. Това била единствено една от линиите, по които непознатите спецслужби се интересуват от далаверите на предприемача от котилото на Бойко и Доган, безапелационен е информаторът на Narod.bg.

Върховен административен съд и Ковачки

Последният образец за връзките на Христо Ковачки във Върховен административен съд пристигна на 17 август – тогава Върховният административен съд реши, че Топлоелектрическа централа „ Брикел “ може да продължи да работи и не позволи предварителното осъществяване на заповедта за прекъсване на мощностите поради данните за прекалено замърсяване.

Определението на съда не може да бъде обжалвано! На 20 юли министър председателят в оставка Кирил Петков изясни, че всички, „ които приказват на терен, споделят, че Ковачки е притежател (на Топлоелектрическа централа „ Брикел “), само че по документи не се води на никое място “. На 29 юли служебният екоминистър Борислав Сандов разгласи, че затваря Топлоелектрическа централа „ Брикел “, тъй като „ не дава отговор на екологичните условия, европейските правила и българското законодателство “.

„ Собствениците не желаят да модернизират предприятието, тъй че да не замърсява околната среда и да не поврежда човешкото здраве “, разгласи Сандов и добави, че следва пломбиране на инсталацията.

Реклама

Само пет дни по-късно Административен съд – Стара Загора спря предварителното осъществяване на заповедта на локалната екоинспекция за прекъсване на ТЕЦ-а.

Върховните магистрати одобряват, че разискването на възможните нарушавания от страна на „ Брикел “ поради замърсяване на околната среда няма връзка с допускане на предварителното осъществяване на заповедта за прекъсването на ТЕЦ-а.

„ Ако Върховен административен съд прегледа и разяснява тези изказвания, би се достигнало до изговаряне по разногласието всъщност, което е неприемливо в границите на актуалното частно произвеждане “, се споделя в решението.

В заповедта на екоинспекцията са изброени седем групи нарушавания на Топлоелектрическа централа „ Брикел “, които са атакувани пред съда от сдружението. Върховен административен съд припомня, че прекъсването на активността на Топлоелектрическа централа единствено по себе си води до причиняване на обилни и мъчно поправими вреди.

Върховен административен съд припомня, че „ Брикел “ е част сериозната инфраструктура на страната и е предпазен от Закона за енергетиката и Директива 2008/114/ЕО на Европейски Съюз. „ Брикел “ е в листата на стратегическите обекти от голяма важност за националната сигурност, където е вкаран с разпореждане на кабинета „ Станишев “ в неговите последни дни.

От значение в тази ситуация е и събитието, че предварителното прекъсване активността на „ Брикел “ би довело до спад на равнището на язовир „ Розов бунар “, който е разгласен за предпазена зона от министъра на околната среда и водите, припомня съдът.

Решението на Върховен административен съд за „ Брикел “ свежда проблема до неуместно допускане вид „ параграф 22 “. Предварителното осъществяване на заповедта за прекъсването на ТЕЦ-а се желае, с цел да се обезпечи отбраната на живота или здравето на жителите. Замърсяването на околната среда, както е разказано от екоинспекцията в заповедта за „ Брикел “, има отношение към здравето на жителите.

Върховен административен съд обаче споделя, че с цел да се открият изказванията на екоинспекцията, делото би трябвало да бъде решено всъщност – т.е. няма по какъв начин да се отбрани здравето на жителите с авансово осъществяване на заповедта за затваряне на „ Брикел “, макар че законът разрешава това. Съдът позволява отбраната на ползите на „ Брикел “, които ще бъдат повредени от прекъсването на ТЕЦ-а, даже и да се допусне, че той не дава отговор на екологичните правила.

Издънките на Комисия за защита на конкуренцията под ботуша на ГЕРБ

В последните месеци регулаторът, ръководен от Юлия Ненкова, блесна с извънредно непоследователните си решения по основни покупко-продажби, които един път стопира, а различен път пуска. Скоростно бе утвърдено да вземем за пример придобиването на „ Нова Броудкастинг груп “ и на вестниците на Делян Пеевски от притежателя на „ Виваком “ – „ Юнайтед груп “.

В предишното Комисия за защита на конкуренцията спря придобиването на „ Нова телевизия “, когато претендент покупател бе притежателят на „ Теленор “ Петр Келнер. Мотивът бе „ господстващо състояние, което може да бъде засилено “. Когато братята Кирил и Георги Домусчиеви купиха същата телевизия през компанията си „ Адванс Медия “, заплаха от господстващо състояние към този момент нямаше.

Драматични обрати имаше и около придобиването на ЧЕЗ от „ Еврохолд “. Сделката финално бе утвърдена от антимонополната комисия през ноември 2020 година Точно година преди този момент обаче Комисия за защита на конкуренцията не разреши на застрахователния холдинг да купи енергийния бизнес на ЧЕЗ в България с претекста, че може да придобие господстващо състояние на енергийния пазар.

През юли 2020 година обаче Административният съд София отхвърли постановената от Комисия за защита на конкуренцията възбрана поради позволени груби нарушавания и принуди антимонополния орган да се произнесе отначало. Този път решението бе позитивно.

Комисията наложи и санкция от 124 590 лева на веригата за детски играчки „ Хиполенд “ директно след огромните митинги в центъра на София против държавното управление на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев преди 2 години.

Конкретно глобата пристигна след „ Великото национално въстание “ на 2 септември 2020 година, когато притежателят на „ Хиполенд “ Мариан Колев се възмути обществено от полицейското принуждение. Той описа, че двамата със сина му са били напръскани от полицията със спрей по време на митингите.

Първо съдът анулира тази санкция, само че преди няколко месеца нов състав я върна.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР