Олигархът Иво Прокопиев се опитва да глътне цяла България. Много

...
Олигархът Иво Прокопиев се опитва да глътне цяла България. Много
Коментари Харесай

Йордан Цонев разкри защо Иво Прокопиев иска да сложи ръка на БНБ

Олигархът Иво Прокопиев се пробва да глътне цяла България. Много му е значим регулаторът Българска народна банка, ужасно му е значим този пост. За да си вземе лиценз на македонската банка, с цел да подкара банките, които не ги е оставил с български притежатели към този момент 15 години и така нататък Това съобщи от трибуната на Народното събрание зам.-председателят на Движение за права и свободи и на ПГ на Движението Йордан Цонев по време на дебатите за избор на нов шеф на Българска народна банка. Единственият претендент бе ръководителят на Бюджетната комисия в Народно събрание Любомир Каримански (ИТН). Управляващото болшинство не поддържа обаче кандидатурата му. За него гласоподаваха само депутатите от Има Такъв Народ и Движение за права и свободи.

Този спор е продължение на съвсем половин година спор по тематиката. Следя го доста огромен професионален интерес – и като политик, и като икономист, и като финансист, сподели Цонев, припомняйки точно той като ръководител на Бюджетната комисия в Народно събрание внесе в Народното събрание текста за въвеждането на валутния ръб в България.

През всичките тези години обаче толкоз доста грешки не бях слушал, сподели Йордан Цонев и обори трите съществени тези по време на дебата.

Първата теза в ръководещата коалиция, с цел да не се обединят към Каримански, бе, че той нямал задоволително познания или престиж, или други неща, които касаят репутацията. Това не е правилно. Два Народното събрание част от болшинството го избира за ръководител на Бюджетната комисия. Сегашният и някогашен финансов министър се довери на него. Аз знам какво е това – ръководителят на Бюджетната комисия е по-голям на финансовия министър от зам.-министрите му, акцентира Йордан Цонев, който в 47-оно Народно събрание е зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси.

Без ръководителя на Бюджетната комисия финансовият министър е жертван на неуспех. Фактите демонстрират, че Асен Василев има цялостно доверие на Каримански, сподели Цонев. И се обърна към болшинството: „ Петните господин Каримански и заблуждаване обществото!”.

Втората теза бе, че шефът на Българска народна банка е толкоз значим, че надали не би трябвало да поверим поста на някой безспорен експерт от чужбина. Чл. 18 от закона на Българска народна банка обаче отрежда скромна роля на шефа - да бъде административен началник на личния състав в банката, да управлява УС и да я съставлява в чужбина, изясни Йордан Цонев. И риторично попита депутатите: „ Знаете ли, че подуправителите имат самостоятелност на дейностите. Те са самостоятелни. Нищо не зависи от шефа!”

Йордан Цонев се обърна към депутатите от „ Възраждане”: „ Ние сме съперници, само че почитаме тезите ви. В българското общество няма консенсус за въвеждане на еврото и вие представлявате тази част от обществото, която е срещу. Затова сте нужни в този спор, с цел да може той да се докара до дъно. Но, сътрудници, въвеждането на еврото не зависи от Българска народна банка и нейния шеф. Това е политическо решение. Ако стане – ще стане в тази зала.”

Гласувайки срещу избора на шеф на Българска народна банка вършите една друга работа. Дали не оставяте по-дълго време на власт тези, които преди 2 часа казахте, че желаете да свалите, попита още „ Възраждане” Цонев.

Не намирам нито един потребен мотив за ръководството целият този ажиотаж към избора да става пред очите на обществото. Да беше външен човек – добре, само че тук става въпрос за депутат, за който множеството от вас два пъти са дали своят вот да бъде ръководител на Бюджетната комисия, акцентира Цонев.

Зам.-председателят на Движение за права и свободи разкри същинските аргументи партии от ръководещото болшинство да не поддържат Любомир Каримански: „ Зависимостите на премиера и вицепремиера от Иво Прокопиев!”.

Движение за права и свободи е извънредно осведомена партия, сподели Цонев. И съобщи: „ Олигархът се пробва да глътне цяла България, само че ще му приседне. Много му е значим регулаторът Българска народна банка, ужасно му е значим този пост. За да си вземе лиценз на македонската банка, с цел да подкара банките, които не ги е оставил с български притежатели към този момент 15 години и т.н.”.

Това прави този човек от години и в този момент е еманацията на неговата активност. Иска този регулатор по тази причина е целият този ажиотаж. Но това вреди на страната, безапелационен бе Цонев.

Той разяснява и „ воплите, че в случай че няма единна кандидатура, шефът ще зависи от опозицията – ГЕРБ и ДПС”. Кой избра настоящия шеф Димитър Радев, който отлично си прави работата? Избраха го ГЕРБ и Движение за права и свободи, отсече Цонев. И акцентира, че Каримански е почтена персона.

Стига сте слугували на олигарсите, тъй като ще платите доста висока цена на изборите. И на запад, и тук към този момент виждат какво стана. Много е ясна картинката. И, в случай че някой от вашите ръководители се пробват да са вързани с този човек Иво Прокопиев, аз ви поучавам вие да не го вършиме, прикани Йордван Цонев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР