Олга Токарчук и Петер Хандке Полякинята Олга Токарчук и австриецът

...
Олга Токарчук и Петер Хандке Полякинята Олга Токарчук и австриецът
Коментари Харесай

Олга Токарчук и Петер Хандке получават Нобеловите награди за литература за 2018 и 2019 г.

Олга Токарчук и Петер Хандке

Полякинята Олга Токарчук и австриецът Петер Хандке бяха оповестени за носители на Нобеловата премия за литература надлежно за 2018 и 2019 година Миналата година Токарчук получи и влиятелната премия " Букър ", напомня BBC.

В четвъртък Шведската кралска академия на науките, която връчва Нобеловите награди, разгласи две имена на лауреати, откакто предходната година присъждането на наградата беше анулирано поради сексскандал.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики 76-годишният австрийски драматург, белетрист и стихотворец Петер Хандке получава самопризнание за " авторитетното си творчество, което с езикова съобразителност изследва периферията и спецификата на човешкия опит ". 57-годишната Токарчук е отличена за " въображението си на повествовател, което с енциклопедична пристрастеност показва прекосяването на граници като форма на живот ".

Хандке е мощно спорна фигура в литературните среди поради поддръжката си за Сърбия по време на Югославските войни от 90-те години на предишния век, както и поради словото си, произнесено на погребението на обвинявания в геноцид и други военни закононарушения някогашен югославски водач Слободан Милошевич през 2006 година, отбелязва BBC. През 2014 година Хандке даже приканва за премахването на Нобеловата премия за литература с аргумента, че тя носи на лауреатите " подправена канонизация ", дружно с " един момент на внимание [и] шест страници във вестника ".

Въпреки това от Шведската кралска академия на науките оповестяват, че и двамата лауреати са приели присъдените им награди. Всеки от тях ще получи по 9 млн. шведски крони, както и орден и грамота.

Петер Хандке е именуван един от най-провокативните писатели в германоезичната литература. И дебютният му разказ " Стършелите ", оповестен през 1966 година, и първата му пиеса " Обругаване на публиката ", в която актьорите наскърбяват посетителите, оставят диря на литературната сцена, написа " Дневник ". Според Нобеловото жури " в продължение на няколко десетилетия [той] е един от най-влиятелните писатели на модерна прозаичност ". Членовете на журито показват, че са били " изумени " и от книгата му " Крадлата на плодове " ( " Die Obstdiebin " ), оповестена през 2017 година Хандке е работил и с филмовия режисьор Вим Вендерс по няколко плана, измежду които и номинираният за БАФТА " Криле на желанието ".

Олга Токарчук е считана за водещия полски белетрист на своето потомство, чиито произведения смесват действителното с мистичното. Дебютният й разказ е оповестен през 1993 година, а пробивът й идва три години по-късно с романа " Правек и други времена ", в който действието се развива в митично полско село и наблюдава историята на Полша от Първата международна война до 80-те години на предишния век. Нобеловото жури дефинира работата й като " фокусирана върху миграцията и културните преходи " и " изпълнена с духовитост и ловкост ". Членовете на журито показват, че са били " доста впечатлени " от епичния й исторически разказ " Якубови книги ", в който действието се развива през 18 век и който " показва богата гледка от една слабоизвестна глава от европейската история ". Наградата " Букър " предходната година печели за оповестения десетилетие по-рано разказ " Бегуни " (откъс от него в превод на Силвия Борисова можете да прочетете тук).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР