Олга Шчоголева, учителка по биология, зае поста си в престижно

...
Олга Шчоголева, учителка по биология, зае поста си в престижно
Коментари Харесай

В управляваната от Путин консервативна Русия отстраняват учители за липса на морал

Олга Шчоголева, учителка по биология, зае поста си в влиятелно учебно заведение в Санкт Петербург единствено няколко месеца, преди да стартира натискът тя да подаде оставка.

В какво е виновността ѝ? В това, че поддържа блог, отдаден на половото обучение, в който разисква тематики като полово здраве и секс играчки.

Въпреки че наличието на блога е ориентирано към пълнолетната публика, а не към нейните възпитаници, загрижени родители се оплакаха на учебната администрация. Шчоголева споделя, че не е имала различен избор, с изключение на да напусне работата, която толкоз обича.

" Смята се, че учителите нямат живот или занимание отвън работата и че би трябвало да има някакви етични правила - които не са публично посочени на никое място - към които учителите би трябвало да се придържат ", оплаква се тя пред Агенция Франс Прес.

Случаят на тази млада жена на 31 години надалеч не е изолиран. Също като нея стотици учители бяха наскоро уволнени или подканени да подадат оставки вследствие на обвинявания в " аморално " държание - наклонност, която демонстрира засилващата се назадничавост във все по-нетолерантната консервативна Русия, ръководена от Владимир Путин.

Путин, който е в съюз с авторитетната православна черква, се показва като бранител на обичайните полезности против Запада, представян като декадентски.

Министерството на образованието не отговори на въпросите на Агенция Франс Прес. Но Юрий Варламов, началник на училищен синдикат, споделя, че през последните пет години съдилищата са взели над 2000 решения по каузи за " аморално държание ", най-вече свързани с учители.

" Уволнението на учители за " аморално държание " се употребява все по-често от работодателите против чиновници, считани за нежелателни ", съобщи той пред Агенция Франс Прес.

Сексуалност или политика?

Сред получилите максимален отзив случаи е този от 2018 година в Омск, Сибир. Учителка, работеща и като манекен за облекла " XXL ", беше подложена на напън да подаде оставка поради фотоси, сметнати за несъответствуващи.

Също в Сибир, предходната година, в Новосибирск, учителка беше изгонена, откакто разгласява видео, на което танцува в нищожно облекло.

Активисти настояват, че десетки преподаватели са били уволнени поради половата си ориентировка, а други - поради изложение на поддръжка за политическата съпротива.

С татуираната си ръка и непокорния си кичур Никита Тушканов, преподавател по история в Микун, дребен град в Северозападна Русия, прочут със своите лагери през руската ера, постоянно е имал дарбата да нервира сътрудниците си.

Като утежняващо виновността събитие, той в никакъв случай не е криел, че не утвърждава безпрепятственото разпространение на православното религиозно обучение в учебно заведение, нито поддръжката си за основния конкурент на Путин - Алексей Навални, изпратен в пандиза предходната година.

Когато през януари 2021 година поддръжници на Навални стачкуваха в цяла Русия против ареста му, 27-годишният преподавател реши да стачкува и в Микун, макар че беше напълно самичък, носейки афиш с надпис: " Мълчи или умри ".

" Това беше капката, която преля чашата ", споделя той пред Агенция Франс Прес. Два месеца по-късно е уволнен. Искът му пред съда не докара до нищо и два месеца по-късно към момента не си беше намерил работа в нито едно учебно заведение.

Той твърди, че директорката на образователно заведение, в което е кандидатствал, е получила телефонно позвъняване от прокурор: " Казаха ѝ, че в случай че ме вземе на работа, ще си има проблеми ".

Общество, което не се трансформира

Даниил Кен, водач на обвързван с организацията на Навални училищен профсъюз, декларира, че се ускорява натискът върху учители, за които се счита, че са прекомерно демократични или подкрепящи опозицията.

И един от най-простите способи да се отървете от такива учители, които нормално се употребяват със мощна правна отбрана, е да се позовете на " аморално държание ", изяснява той.

Кен счита, че управляващите се опасяват от сериозните учители, които приканват за смяна на обществото. " Това може да заплаши спокойствието на хората във властта, от дребния недодялан бюрократ до президента Путин ", споделя той.

Учителката по биология Шчоголева, уволнена поради блога си за сексуалността, към този момент работи за неправителствена организация. Тя счита, че обществото през днешния ден не се трансформира.

" Имаме усещането, че към този момент не е допустимо да напредваме, да вървим напред, да бъдем по-модерни, по-лоялни, по-разбиращи и по-толерантни ", декларира тя със страдание.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР