Олексий Резников, който беше сменен на поста министър на отбраната

...
Олексий Резников, който беше сменен на поста министър на отбраната
Коментари Харесай

Корупционни скандали свалиха военния министър Олексий Резников

Олексий Резников, който беше заменен на поста министър на защитата на Украйна в неделя, беше назначен три месеца преди нахлуването на Русия и ръководеше напъните за доставяне на украинските сили с съвременно въоръжение от съдружниците.

57-годишният правист с дребен боен опит, който нормално се вижда със зелена рубашка, се трансформира в едно от най-известните лица на военните старания на страната.

След като оказа помощ за задържането на настъплението на Русия в първите месеци на войната, той прекара огромна част от времето си на поста, с цел да активизира поддръжката на съдружниците на Киев.

С течение на времето той ги убеждава да доставят на Украйна от ден на ден оръжия западно произвеждане, в това число американски системи за противовъздушна защита Patriot, тежки танкове и гаубици.

Неотдавна той управлява напъните за обезпечаване на американски изтребители.

След като предишния месец Съединени американски щати позволиха на Дания и Нидерландия да трансферират на Украйна изтребители F-16, той написа в Twitter, че " наподобява, че Дядо Коледа съществува ".

Министерството му обаче е залято от корупционни кавги.

През януари Резников резервира поста си, само че заместникът му беше заставен да подаде оставка, откакто Министерството на защитата беше упрекнато в сключване на контракти за доставка на храни на цени, които са два до три пъти по-високи от настоящите цени на главните хранителни артикули.

" Стресът, който претърпях през тази година, е мъчно да се мери тъкмо. Не се срамя от нищо ", съобщи тогава Резников и добави: " Съвестта ми е безусловно чиста. "

 

Обявявайки вътрешен одит на процедурите за възлагане на публични поръчки, той призна, че личният антикорупционен отдел на министерството " не е съумял " да си свърши работата и би трябвало да бъде " изцяло рестартиран ".

 

Резников е роден в западния град Лвов. След учебно заведение постъпва в армията и отбива военната си работа в руската ера като парашутист, след което следва в университета и става юрист.

 

През 2004 година той съставлява юридически бъдещия президент Виктор Юшченко в битката му за анулация на подправени избори, като обезпечава нов избор, който Юшченко печели.

 

По-късно става заместник-кмет на Киев и дава отговор за провеждането на състезанието за ария на Евровизия в Киев през 2017 година и на финала на Шампионската лига на УЕФА през 2018 г.От 2019 година е член на делегацията на Украйна в Тристранната контактна група, която договаря с Русия и наблюдаващите на ОССЕ в опит да откри дипломатическо решение за преустановяване на сраженията с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

 

През 2020 година се причислява към екипа на президента Володимир Зеленски и е назначен за заместител министър-председател, отговарящ за реинтеграцията на краткотрайно окупираните територии.

През 2021 година е назначен за министър на защитата, като Народното събрание утвърждава номинацията на 4 ноември същата година.

Представяйки Резников пред Народното събрание, Зеленски съобщи, че главната му задача ще бъде " да укрепи отбранителния потенциал на армията ".Русия стартира нашествието си на 24 февруари 2022 г.В изказването си в неделя Зеленски съобщи, че заменя Резников с Рустем Умеров, началник на Фонда за държавна благосъстоятелност, заради нуждата от " нови подходи "./БГНЕС

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР