Олексий Резников, който беше сменен на поста министър на отбраната

...
Олексий Резников, който беше сменен на поста министър на отбраната
Коментари Харесай

АФП: Кой е отстраненият от Зеленски Олексий Резников

Олексий Резников, който беше заменен на поста министър на защитата на Украйна в неделя, беше назначен три месеца преди нахлуването на Русия и ръководеше напъните за доставяне на украинските сили с съвременно въоръжение от съдружниците.

57-годишният правист с дребен боен опит, който нормално се вижда със зелена рубашка, се трансформира в едно от най-известните лица на военните старания на страната.

След като оказа помощ за задържането на настъплението на Русия в първите месеци на войната, той прекара огромна част от времето си на поста, с цел да активизира поддръжката на съдружниците на Киев.

С течение на времето той ги убеждава да доставят на Украйна от ден на ден оръжия западно произвеждане, в това число американски системи за противовъздушна защита Patriot, тежки танкове и гаубици.

Неотдавна той управлява напъните за обезпечаване на американски изтребители.

След като предишния месец Съединени американски щати позволиха на Дания и Нидерландия да трансферират на Украйна изтребители F-16, той написа в Twitter, че " наподобява, че Дядо Коледа съществува ".

Министерството му обаче е залято от корупционни кавги.

През януари Резников резервира поста си, само че заместникът му беше заставен да подаде оставка, откакто Министерството на защитата беше упрекнато в сключване на контракти за доставка на храни на цени, които са два до три пъти по-високи от настоящите цени на главните хранителни артикули.

" Стресът, който претърпях през тази година, е мъчно да се мери тъкмо. Не се срамя от нищо ", съобщи тогава Резников и добави: " Съвестта ми е безусловно чиста. " Обявявайки вътрешен одит на процедурите за възлагане на публични поръчки, той призна, че личният антикорупционен отдел на министерството " не е съумял " да си свърши работата и би трябвало да бъде " изцяло рестартиран ". Резников е роден в западния град Лвов. След учебно заведение постъпва в армията и отбива военната си работа в руската ера като парашутист, след което следва в университета и става юрист. През 2004 година той съставлява юридически бъдещия президент Виктор Юшченко в битката му за анулация на подправени избори, като обезпечава нов избор, който Юшченко печели. По-късно става заместник-кмет на Киев и дава отговор за провеждането на състезанието за ария на Евровизия в Киев през 2017 година и на финала на Шампионската лига на УЕФА през 2018 г.От 2019 година е член на делегацията на Украйна в Тристранната контактна група, която договаря с Русия и наблюдаващите на ОССЕ в опит да откри дипломатическо решение за преустановяване на сраженията с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. През 2020 година се причислява към екипа на президента Володимир Зеленски и е назначен за заместител министър-председател, отговарящ за реинтеграцията на краткотрайно окупираните територии.

През 2021 година е назначен за министър на защитата, като Народното събрание утвърждава номинацията на 4 ноември същата година.

Представяйки Резников пред Народното събрание, Зеленски съобщи, че главната му задача ще бъде " да укрепи отбранителния потенциал на армията ".Русия стартира нашествието си на 24 февруари 2022 г.В изказването си в неделя Зеленски съобщи, че заменя Резников с Рустем Умеров, началник на Фонда за държавна благосъстоятелност, заради нуждата от " нови подходи "./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР