Олексий Арестович, майор от украинската армия и колега политолог, не

...
Олексий Арестович, майор от украинската армия и колега политолог, не
Коментари Харесай

Как Путин размаха среден пръст зад гърба на Си

Олексий Арестович, майор от украинската войска и сътрудник политолог, не се уморява да повтаря, когато го попитат нещо за руснаците: " Да не забравяме, че си имаме работа с идиоти ". Оня ден пътем загатна, че желанието на Путин да разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус е еднакво на размахването на междинен пръст зад тила на преди малко отпътувалия от Москва Си Дзинпин. 

Да забележим, защо става дума и какво следва от следващия ход на кремълските " идиоти ".

И Китай видя какъв брой струват споразуменията с Русия

Китайският водач Си беше в Москва. След съответните разговори той подписа взаимен меморандум с Путин. Документът не адресира никоя значима стратегическа болка на Русия, само че категорично изреди всички стратегически болежки на Китай. Тази липса на баланс разкри пред света, че Путин е по-малкият брат в " скъпото другарство "  със Си. 

Путин призна своята маломерност спрямо Китай, само че, едвам видял гърба на Си, се пробва да реализира реванш. Обяви, че праща нуклеарни заряди в Беларус, въпреки в официалното съобщение му със Си да написа следното: " Всички страни с нуклеарно оръжие би трябвало да се въздържат от разполагане на нуклеарни оръжия отвън техните територии и би трябвало да изтеглят тези, които са ситуирани отвън техните територии. "

Още Бисмарк е предизвестил, че никой контракт с Русия не коства колкото хартията, на която е написан. Официална Русия просто счита, че юмрукът е по-силен от хартията и няма по какъв начин да бъде спрян от нея. Подписва се под контракти най-вече тогава, когато ѝ трябва някакво време, с цел да се приготви с юмрука. А след това работи, както реши - каквото и да написа на въпросната хартия. 

Още с първото навлизане в Украйна през 2014 година Владимир Путин илюстрира тази специфичност на съветската политика. През 1994 година Русия подписва документ - Меморандумът от Будапеща - с който подсигурява териториалната целокупност на Украйна, против което тя праща в Русия всички атомни оръжия, наследени от времето на Съюз на съветските социалистически републики. През 2014 година Русия атакува тъкмо страната, на която е подсигурила териториалната целокупност. Нямаше да го направи, в случай че украинците си бяха запазили нуклеарния боеприпас. Хартията от Будапеща просто бе употребена, с цел да отслаби Украйна и да ускори Русия по този начин, щото след време втората да може да превземе първата. 

Как Путин сподели междинен пръст зад тила на Си

Случаят със Си обаче не се вписва в типичното за Русия деяние във връзка сходни " хартии ". Очевидно не е минало време, в което Русия някак да укрепне, Китай някак да отслабне и Кремъл да се възползва от това. Скъсването на взаимното официално съобщение пристигна два дни след подписването му. Тогава? 

Тогава да си дадем сметка, че тук става дума за двойна специфичност: на съветската политика, от една страна, и на самия Владимир Путин - от друга. Нека забележим действието в светлината на това, което знаем особено за Путин. 

Путин и Си Дзинпин в МоскваСнимка: Sputnik/Mikhail Tereshchenko/Pool via REUTERS

Преди две десетилетия, до момента в който даваше изобилни изявленията за детството си, Путин постоянно загатваше, че е бил улично гаменче " из подворотни " ( " от улицата " - б.р.). Това е ключът. 

Уличното гаменство има своя лична, много отчетлива подчиненост. Най-знатният гамен например ходи по средата на улицата като " петел по греду ", както споделят трънчани. Покрай него напето крачат неговите доближени гаменчета. Онези " из подворотни "  не са с тях. Това са гаменчетата неудачници. Всички ги бият и те са принудени да се промъкват скришом около огради, стени и входове - да не са доста забележими, с цел да не ядат доста пердах. Когато обаче някой по-горен в йерархията уличник се окаже с тил към тях, те мигновено му демонстрират междинен пръст.

Абсолютно същото направи тия дни Путин със Си. Докато Си беше в Москва, точно той крачеше " като петел по греду ", а Путин се усукваше около него, гледайки го подлизурски отдолу-нагоре. Когато Си към този момент го нямаше - той размаха междинен пръст. 

Си Дзинпин е задължен да предприеме нещо

Това, несъмнено, e " идиотско "  поведение по дефиницията на Арестович. Изобщо не е ясно какъв съответен резултат преследва Путин - освен в случай че опасността за вкарване на нуклеарни ракети в Беларус не е блъф, който да подкани китайците да влезнат в някакви нови договаряния, от които Путин да излезе с по-висока известност. Дори и по този начин да е, Си няма по какъв начин да остави нещата в настоящия им тип. По време на визитата си в Москва той завоюва " лице "  както пред народа си, по този начин и пред цяла Азия. След анонса на Путин за ракетите в Беларус, той губи това " лице ". Подобна загуба е нещо, което никой азиатски държател не може да си разреши, в случай че желае да продължава да е държател. 

Си е задължен - просто няма различен избор - да направи нещо, с което да си върне " лицето ". Това нещо, каквото и да е то, не може да бъде отлагано дълго време. Докато е със изгубено " лице ", Си ще търпи всекидневни политически вреди.

Очевидната алтернатива е Си да суспендира кавгата със Съединени американски щати и заедно с американците да откри метод да натика Путин назад в " подворотня ". Внезапното стопляне на отношенията с американците обаче също е рисков ход. След толкоз години последователно изостряне на връзките, Си рискува да загуби още " лице ". Остава опцията " думам ти дъще - сещай се снахо ". Съществува най-малко една такава.  

Ако Си реши да " сдобри " Русия и Япония?

Една от функциите, които Си доста желае да играе в геополитиката, е тази на примирител. Вече съумя да сдобри Иран и Саудитска Арабия, враждували в продължение на генерации. Носеха се клюки, че след визитата си в Москва ще се пробва да сдобри Украйна и Русия. Пита се: има ли към самия Китай страни, по отношение на които той да може да изиграе ролята на примирител и в същото време да реши въпроса с Путин? 

Отговорът е - да, има. Япония и Русия по този начин и не са подписали кротичък контракт след края на Втората международна война. От юридическа позиция, те са към момента в положение на война една с друга. Причината за това положение е съветската окупация на част от японските Курилски острови. Докато руснаците са там - положението на война съществува. 

Спорът сред Русия и Япония за Курилските острови продължава от десетилетия.Снимка: Sergei Krasnoukhov/TASS/picture alliance

А какво е Япония в тихоокеанска Азия? Най-близкият съдружник на Съединени американски щати, нещо като прокси на американците. Вместо да играе непосредствено с американците, Си може да направи това опосредствано чрез японците. Мога да си показва обстановка, в която - за да лиши от " лице " Путин и върне личното си " лице "  - Си афишира следното: " Нека Русия върне островите на Япония и сред двете страни най-накрая да се подпише кротичък контракт. Какво е това, приятели, безсрамие, две наши прилежащи страни се намират в положение на война от съвсем столетие! Нека ги помирим в полза на обединеното човечество! "

При този ход, несъмнено, ще би трябвало да бъде открит метод Путин да бъде притиснат до степен да отстъпи Курилите на японците, което надали ще е доста елементарно. Онова, в което съм уверен, е, че в последните дни, в това число в тази секунда, китайски служители загряват телефоните, с цел да си приказват освен с американците, само че и с японци, корейци, иранци, беларуси и може би даже - с украинци. 

Знаел ли е Си за проектите на Кремъл?

проф. Евгений ДайновСнимка: BGNES

Съществува, несъмнено, разновидността Путин да е предизвестил Си, че ще стовари атомни ракети в Беларус просто с цел да сплаши Запада. И че това няма отношение към " скъпата дружба "  между Китай и Русия. Но и при подобен вид сметката не излиза. На обществената сцена Си отново губи " лице "  и е задължен да си го възвърне. Самият факт, че китайското външно министерство към този момент реагира на хода на Путин, като прикани всички към дипломация и " усмиряване на обстановката ", е намек към кремълския предводител да съблюдава контрактуваното. 

Става забавно, само че не и непредсказуемо. Защото се знае, какво нормално се случва на това гаменче " из подворотни ", което покаже междинен пръст на някой по-знатен уличник. Просто знатният уличник, разбирайки за жеста, събира още няколко себеподобни, с които спукват от пердах причинителя " из подворотни ". 

***

Вижте и тази изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР