Олег Силаков е световноизвестен експерт по чатботове. Той е работил

...
Олег Силаков е световноизвестен експерт по чатботове. Той е работил
Коментари Харесай

Олег Силаков: Ако чатбота не дава допълнителна стойност на хората и не разбира специфичните нужди на аудиторията, то той е безполезен

Олег Силаков е знаменит специалист по чатботове. Той е работил в ManyChat на позицията продуктов управител. Участвал е в разработките на няколко плана за Фейсбук и Telegram, а също и за обществената мрежа на Русия – Vkontakte. В момента се занимава със лични планове.
Олег, апелирам представете се за нашите читатели! Къде сте работил, като какъв? От какъв брой време се занимавате с чатботове? Как започнахте?
Разбира се. Сега съм Главен продуктов управител в компанията CLoudSearch, а до този миг, съвсем година, работих в ManyChat на позицията Продуктов управител. За чатботовете чух доста преди ManyChat и участвах в разработките на няколко плана за Фейсбук и Telegram, а също и обществената мрежа на Русия – Vkontakte. Харесва ми това, по какъв начин чатботовете могат да трансформират метода на връзка сред индивидът и бизнесът. Видимо затова след напускането ми на ManyChat не преставам да се занимавам с чатботове и възнамерявам внедряването им в моя нов план.
Можете ли да извършите ретроспекция на развиването на чатботове като цяло? Как и по кое време са станали фактор в общуването с клиентите, през какви стадии са минали и примерно кои години?
Струва ми се, че първоначално чатботовете са били обсъждани като панацея на всички проблеми. Тоест, схваща ли са, че ботовете ще схващат хората, ще поддържат връзка с тях на натурален език и ще намират за тях всякаква информация. Всички се юрнали на вършат ботове-помощници, които могат да ви поръчат пица, да ви създадат резервация за хотел и да ви купят нещо.
Също по този начин това са били чатботове, които са били затворени вътре в себе си и не са давали изгода нито на клиентите, нито на бизнеса. Навярно по-късно хората са разбрали, че не би трябвало да употребяват чатботовете без да са свързани с бизнеса. И тук голямо въздействие са оказали месинджърите! Та нали хората няма да си конфигурират обособени мобилни приложения поради диалога с някакви ботове, а да общуваш в естествена среда е напълно друга работа. Пионери в това начинание са били Telegram и Kik, които дали опция на разработчиците да основават чатботове. При това тези месинджъри не можели да конкурират Фейсбук и WatsApp и затова гражданска война в ботовете не се е случила. Тук ми се коства, че основната „ вина” за развиването на чатботовете е станало отварянето на API от Фейсбук, които разрешили да се създадат чатботове за другарство. Фейсбук даже стигнал още по-далече, като дал най-хубавите условия за интерактивно другарство в месинджъра и отвън него. Но това към момента било развлечение за разработчиците, а не за необятната аудитория.
*Чак когато се появяват такива играчи като Chatfuel и ManyChat обстановката се изменила съществено, позволявайки елементарно да се основават сюжети за другарство с чатботовете. Сега чотботове станаха помощници в маркетинга, а не такива тромави и скъпи както мобилните приложения, само че позволяващи основаването на неповторимо динамично наличие за разлика от e-mail. (бележката на интервюиращите).

Как виждате бизнеса след 5 години? До каква степен чатботовете ще бъдат част от бизнеса и ще останели място БЕЗ чатбот?
Сложно е да се каже по какъв начин ще наподобяват чатботовете, само че аз се надявам, че machine learning ще помогне да станат по-интелигентни. Мисля, че това ще бъде не просто поредност от готови сюжети, а редица професионални обстановки за разнообразни области. И да, мисля, че чатботовете ще бъдат разграничени на разнообразни типове: e-commerce, поддръжка, недвижими парцели, пътешествия и туризъм и така нататък
Мисля, че бизнесите ще стартират всеобщо да употребяват такива технологии изключително там, където би трябвало да се обработват сходни запитвания. Ако вземем който и да било магазин, то повече от 80% от въпросите на клиентите са свързани с съществуването на артикули, изискванията за доставка или изискванията за връщане на стоката. Това са еднотипни въпроси, които чатбота умерено може да обработи. Ако чатбота бъде подготвен в границите на своя бизнес, то той ще се трансформира в отличен асистент на хората в тези рутинни дейности.
Разбира се, ще останат и ниши, в които чатботовете няма да могат да заменят хората. Дори в елементарния магазин постоянно за хората е значим образния контакт с различен човек, който може да ви посъветва нещо. Но и тук чатбота може да помогне както на продавача, по този начин и на купувача. Аз имам вяра, че чатботовете ще стартират да се употребяват в доста области и те ще се появят както в месинджърите, по този начин и в други устройства. Още повече, че ще бъде забавно да забележим по какъв начин ще се развиват гласовите чатботове.
От Ваша позиция кое е най-важното с цел да се сътвори същински чатбот? Такъв, че да бъде оптимално ефикасен за бизнеса и в това време да се приема добре от хората, които го употребяват.
Тук най-важното е да се схваща аудиторията, за която е основан чатбота. Ако чатбота не дава спомагателна стойност на хората и не схваща характерните потребности на аудиторията, то той е ненужен. Например в случай че вършиме чатбот за възрастни, за които е значима самата материя, а не метода на показване, само че надали прибавянето на благи анимацийки и емотиконки ще помогне да се направи контакт с аудиторията. И противоположното – в случай че създавате чатбот за младежко заведение, то тук е допустимо да деянията цялата си креативна фикция.
Трябва да се разбере, че чатбота е просто инструмент. Важното е с вас да работи експерт, който да настрои този инструмент за вашата публика.
Такъв въпрос – а след чатботовете какво ще има? Какъв канал за връзки?
Както загатнах преди аз имам вяра в гласовите чатботове. Това ще е ново направление, където хората няма да има потребност да пишат нищо – те просто ще приказват и ще получават понятен отговор. Все отново това няма да е скоро. Сега, след чатбота остава единствено индивида.
Как мислите, по кое време гласовите чатботове ще са всеобщо събитие? Колко време е нужно за това?
Минимум пет години. Amazon настояват, че на хората са им забавни гласовите технологии, само че за в този момент е неразбираемо къде и за какво да се употребяват. Ситуацията наподобява на първите чатботове, които бяха основани за развлечение и опит. На бизнеса му е належащо да разбере за какво му е гласов асистент и с какво той ще е потребен.
Възниква подобен въпрос – подготвен ли е пазара за чатботовете и за използването им? Имам поради – чатбот основателите задоволително количество ли са и имат ли качествата да отговорят на потребностите на пазара? Виждаме, че от ден на ден и повече се усилва интереса към потреблението на чатботовете и в случай че чатбот основателите не са подготвени, то това не е ли рисково за техният бизнес и за отношението към чатботовете въобще?
Някои мислят, че чатботовете са вълшебна пръчка и са способни да решат всеки проблем. За това и са подготвени да заплащат за чатботове. За това и специалността на основател на чатботове става известна. Поради масовостта не е елементарно да се схванат качествата на такива хора, което може да се каже в отрицателен проект на първо четене за бизнеса с чатботове. Струва ми се, че бизнеса е подготвен за новата форма на връзка, само че се бои от грешките в първите стъпки.
Мисля, че скоро чактботовете ще се трансфорат или в обслужване на обособени браншове или ще станат част от маркетинговите тактики. В първият сбучай могат да се появят компани и услуги, предлагащи основана за съответен бизнес чатботове, което ще увеличи междинното равнище на качеството и успеваемостта. Във втория случай маркетинговите организации ще дават отговор за индикаторите на целия бизнес и ще основават чатботове качествено, защото от това ще зависи целия маркетинг.
Много благодаря, Оля! Моля, направете благопожелание към българските читатели и сътрудници чатбот основатели!
За начало ще кажа, че от дълго време желая да посетя България, защото доста съм слушал за тази прелестна страна. А също по този начин искам на всички читатели да останат любознателни за това, което се случва в света и изключително към новите технологии! А на сътрудниците чатбот основатели искам да основават качествени чатботове ида оказват помощ на българския бизнес да прекрачи в новата ера и да стане най-хубавият в света!
За Актуално, изявлението приготвиха доктор Мартин Кърнолски и инж. Момчил Марчев

Мартин Кърнолски е Доктор по театрални науки и театрални изкуства – Мартин Кърнолски е прочут в ролята си на водещ обучител, който до скоро организираше из България Майсторски класове по театрално държание. Сега в Сингапур и продава сполучливо книгата си онлайн - в цифровото пространство с Велик Хазнатарлиев двамата с него създадохме организация www.botcom.co
Инж. Момчил Марчев е цифров специалист, фокусиран върху човешката страна в приложението на технологиите. С дълготраен опит в SEO (Оптимизация за търсачки, сърч маркетинг), и пионер в ORM (Управление на онлайн репутация). Един същински визионер в ерата Human Digital.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР