Олег Кабакчиев (вляво) и Кирил Велков отварят FlipFlop на майтап,

...
Олег Кабакчиев (вляво) и Кирил Велков отварят FlipFlop на майтап,
Коментари Харесай

От системни администратори до собственици на бар

Олег Кабакчиев (вляво) и Кирил Велков отварят FlipFlop " на подбив ", само че заведението се трансформира в едно от сполучливите в центъра

© Велко Ангелов Още по тематиката
Олекотяване на облаците

Българската StorPool развива новаторски софтуерен артикул, който трансформира цялата инфраструктура на облачните услуги
4 май 2018
Ballantine`s: Александра Николова и Олег Кабакчиев
13 дек 2013 Двамата откровено се забавляват. Когато екипът на " Капитал " стига до бар FlipFlop, притежателите на заведението Кирил Велков и Олег Кабакчиев седят начело дружно с още няколко клиенти и не стопират да се смеят. Настроението продължава и по време на срещата с тях. Такъв, наподобява, е целият метод освен на живот, само че и на работа на двамата бизнесмени, които за пет години развиха един от известните питейни заведения в центъра на София.

Но преди да доближат до FlipFlop, Велков и Кабакчиев минават през няколко разнообразни компании като систематични админи. Велков даже е работил към " Икономедиа ", компанията - издател на " Капитал ". Двамата също по този начин са били част от екипа за IT поддръжка към " Шоуто на Слави " в компанията " Седем осми ". Малко по-късно Кабакчиев и Велков вземат решение да се занимават с нещо независимо и стартъп концепцията им се трансформира в действителност – платформата за събития Eventyard, която получава финансиране от фонда Eleven. За тяхно страдание планът не съумява да доближи капацитета си.

Паралелно развиване

Още до момента в който работят върху Eventyard, се появява опция за развиване за двамата в ново занятие. " Един ден преди пет години Кирил ми се обади и ми сподели, че има опция да отворим заведение в нашия квартал на улица " Оборище ". Казах му, че би трябвало да преспя и тогава да реша, споделя Кабакчиев. На другия ден се съгласих и един месец по-късно открихме бара. " Развитието е в действителност бързо. Решението да отворят заведение двамата взимат в края на февруари 2013 година, а на 3 април FlipFlop към този момент работи. Наемат помещението на бивше кафене на улица " Оборище " и по този начин стартира приключението им FlipFlop.

Първоначалната инвестиция на двамата е към 20 хиляди лева в композиция с доста труд и другарска помощ. Началното финансиране идва от заем от брата на Велков. Той даже им дава пари и за първата поръчка на стока. " При отварянето на бар всичко е на мускули ", споделя Кабакчиев. " Трябва да имаш повече предпочитание, в сравнение с пари, тъй като парите се намират, само че в случай че нямаш предпочитание, нищо няма да свършиш. "

Фотограф: Велко Ангелов

Двамата прекарват времето сред взимането на решението и отварянето на бара в ремонтни действия. И в този момент признават, че не са били наясно с какво се заемат. " Стартирахме FlipFlop на подбив. Положението беше " желаеме да си имаме бар, без да имаме бизнес проект ", споделя Велков. Решението довежда до някои изобретателни бюджетни решения – двамата употребяват опита си от циркулиране на голям брой заведения в страната и чужбина, с цел да създадат FlipFlop допустимо най-привлекателен за допустимо минимум вложения. Таванът на едно от пространствата да вземем за пример е облепен със остарели броеве на комикси - грабващо вниманието интериорно решение, което в последна сметка коства на двамата единствено 30 лева Голяма част от размера на началната инвестиция отива в закупуване на нови музикални колони и ремонт на вентилацията.

Всичко се отплаща

" Успокоихме се, когато на откриването се оказа, че начело не са пристигнали единствено трима души, а най-малко триста ", споделя Кабакчиев. Вечерта не минава без драми, въпреки през днешния ден те да наподобяват по-скоро позитивни: бирата в бара свършва и се постанова техни другари с коли да вземат още каси. Но и съгласно двамата рискът си заслужава.

В началото двамата желаят FlipFlop да бъде друг, по-тих от останалите бар, доколкото безшумно може да бъде едно нощно заведение. Малко след отварянето двамата стартират да вършат музикални празненства, само че доста по-различни от тези при други заведения: най-често те са от 4 следобяд до 10 вечерта. Постепенно събиранията се трансформират в блок празненства за квартала. Кабакчиев, който от години има интерес към музиката и пуска в разнообразни заведения още преди личния си бар, стартира да кани познати селектори, диджеи и разпознаваеми лица от квартала, което става запазена марка на FlipFlop всеки уикенд. Има тематични събития, в които всеки да откри нещо забавно за него или нея.

Двамата движат редом бара и Eventyard до края на 2015 година В момента Eventyard е пред привършване на съществуването си, само че допреди няколко години стартъпът още работи на цялостни обороти, като има екип по продажби, маркетинг и така нататък " Тогава пазарът беше друг, нашият артикул беше ранен за времето си ", споделя Кабакчиев. " Но това не е неприятен опит. Аз персонално доста съм страдал за Eventyard, само че счетох, че съм научил доста ", прибавя Велков.

И двамата признават, че са създали нормалните, общоприети неточности на започващите компании. " Забавихме се с монетизацията и допуснахме пропуските на по-неопитния бизнесмен ", споделя Кабакчиев.

В последна сметка двамата вземат решение да се концентрират напълно върху бара. В момента Велков работи единствено по него, до момента в който Кабакчиев към момента има планове и като маркетинг специалист на свободна процедура, като се пробва да стои допустимо най-далеч от работа " девет до пет ".

" Няма по какъв начин да не рискуваш. За всичко в живота се питаш " ами в случай че не стане ", само че все пак опитваш. В последна сметка, в случай че не се беше получило, пари се връщат ", споделя Велков.

FlipFlop се е трансформирал доста през последните пет години, и то освен на външен тип. Кабакчиев споделя, че сега бизнес проектът на бара не е изключително комплициран, само че огромната разлика е, че изобщо го има, за разлика от първите дни на заведението. FlipFlop към този момент има екип от седем души (заедно с основателите). Барът работи през сдружението " Бъко и Бубо ", чиито доходи за 2016 година са достигнали 133 хиляди лева

" Аз не съм човек на бизнес проектите ", споделя Велков. " Не обичам тези неща. Имам подредени цели в главата си, само че не бих ги нарекъл бизнес проект. " Кабакчиев пък държи барът да се развива и на фронтове като обществените мрежи, където показва, че множеството заведения не се възползват от предоставените благоприятни условия.

С малко помощ от другари

Още от началото на съществуването му FlipFlop работи на облага, въпреки и от време на време минимална. Създателите му споделят, че има най-различни фактори за това – да вземем за пример студената зима отпреди две години. " Невинаги всичко е било развлечение, имали сме и сложни интервали ", споделя Велков. Но и двамата имат едно и също пояснение за триумфа на FlipFlop.

" Всичко е поради приятелите. Заедно завъртяхме колелото ", споделя Кабакчиев. Чрез голямата мрежа от съидейници стартира да работи резултатът " от уста на уста " и да идват от ден на ден хора. Велков споделя, че мястото, въпреки да е в центъра на София, е рисково. " Когато отваряхме, кварталът беше друг, само че даже и в този момент към момента няма доста нощни заведения в близост. "

Така с двамата отпред FlipFlop продължава съществуването си. Неотдавна барът означи 5-годишнината си с празненство с над 10 поканени диджеи. Вече не всичко става единствено по вътрешен глас и на двамата от дълго време не се постанова да работят редом върху няколко плана, нито да стоят зад бара. " Караме го по-леко, без да сме претенциозни. Не парадираме и не считаме, че сме създали нещо по-специално от останалите ", приключва Велков. Q&A

Каква е маркетинговата тактика на FlipFlop?
Олег Кабакчиев: Никога не сме плащали за маркетинг. Имаме профили във Фейсбук, Instagram, Foursquare и TripAdvisor, само че на никое място не плащаме за реклама. Всички тези неща са органични и се движат доста добре. Странно е да се хвалим с това, само че се представяме в пъти по-добре от други питейни заведения в София, които не обръщат внимание на обществените мрежи. Но тези канали имат огромно значение.

Мислили ли сте за разгръщане към морето?
Кирил Велков: Много клиенти са ни питали за какво не отворим бар на морето, само че там е доста друго. Там си непознат, парите са повече, непрекъснато се сменят регулации за плажовете и така нататък Но е нещо, което обмисляме. Мислили сме за заведение и в Пловдив. Не се знае – може да е скоро, може да е и след година или две.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР