Олафур Елиасон Завръщането на датския артист Олафур Елиасон в лондонската

...
Олафур Елиасон Завръщането на датския артист Олафур Елиасон в лондонската
Коментари Харесай

Блясъкът на чистия ум

Олафур Елиасон

Завръщането на датския актьор Олафур Елиасон в лондонската изложба Tate Modern става 16 години след триумфа на предходния му план – инсталацията The Weather Project, в който една от най-големите зали на галерията – Turbine Hall, приюти гигантското жълто слънце, което привличаше в продължение на месеци рекорден брой гости.

Всъщност по този начин работи всяка от изложбите, проведени по целия свят, от екипа на родения в Дания, само че представящ се и поради корените си като датско-исландски актьор. Елиасон постоянно следва една и съща идея – проучване на действително действителен естествен феномен, който той интерпретира по нов и непредвиден метод и го трансформира в незабравимо прекарване.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Такава беше близката среща със слънцето в Tate Modern, такава е и ретроспективата In Real Life, събрала 40 от най-значимите му планове през последните 26 години.

Петдесет и две годишният актьор, който се изявява и като проектант, продуктов дизайнер, кулинар и екоактивист, е най-големият последовател на концепцията за бърза реакция на климатичните промени. В артистичните му планове постоянно прозира концепцията за тясна, органична връзка с природата и шерването на неповторимото прекарване човек да бъде още веднъж част от нея.

Илюстрация
" Вашата спираловидна позиция " (2002)

Увеличаване

" Вашата спираловидна позиция " (2002)

Автор: Jens Ziehe [Boros Collection, Berlin] Смаляване

Преживяването е основна дума в света на Олафур Елиасон, който при всички срещи с публицистите преди формалното разкриване на изложбите си по света подчертава, че изкуството няма смисъл, в случай че не е претърпяно . Излизането отвън зоната на комфорта и съзнателното присъединяване в основаната от актьора краткотрайна действителност е покана, която Елиасон насочва с всеки собствен план. Неслучайно в основаното му през 1995 година архитектурно студио в Берлин е проведена и специфична кухня, наречена Zoe Kitchen, която обслужва целия му екип и има за цел да добави опит с още едно осезание на индивида – небцето.

" Вярвам, че когато споделяме храната си, ние, хората, ставаме по-близки и свободни да се показваме. В годините Zoe Kitchen потвърди правотата на това изказване. Всеки от хората в моя екип в Берлин чака с неспокойствие дългите обеди или ранни вечери в ателието, по време на които се раждат блестящи хрумвания, свързани или с работата ни, или с персоналните планове на всеки от екипа ", споделя Елиасон, за който кулинарията е значима част от живота.

" Баща ми прекарваше доста време на борда на лодката си и беше заставен да готви толкоз вкусно, че да се хареса на едно дете. Първо на мен, а след това и на сестра ми Виктория, която след години продължи това премеждие и стана първокачествен готвач ", споделя актьорът в изявление за английска медия броени дни преди формалното разкриване на ретроспективата в Лондон.

Откритият разговор на Олафур Елиасон с публиката продължава на всички вероятни равнища на сетивност. Успоредно с експозицията в ресторанта на галерията във времето, в което изложбата е отворена за визити, се сервират ястия, приготвени по рецепта на Елиасон (книгата с предписания на Zoe Kitchen е хит). Увеличава се броят и на хората, които споделят това прекарване със своите деца, тъй като съвсем всеки от плановете му е извънредно подобаващ и за тях. Авантюристичният дух или най-малко нарасналото и наяве любознание са наложителни, поучават кураторите от Tate Modern. " Но не бъркайте света на Олафур Елиасон с увеселителен парк. Неговата концепция е да ви накара да мислите, да предизвика сетивата ви до степен да активирате мисълта си, тъй че да видите скрития смисъл и посланията във всяка от работите му ", разясняват кураторите на изложбата.

Илюстрация
" Фонтанът на Големия гърмеж " (2014)

Увеличаване

" Фонтанът на Големия гърмеж " (2014)

Автор: Anders Sune Berg [Courtesy of the artist; neugerriemschneider, Berlin; Tanya Bonakdar Gallery, New York/Los Angeles] Смаляване

Един от най-ранните му планове, показани в In Real Life – No nights in summer, no days in winter, е прекарване, което не може да бъде забравено, тъй като по трогателен метод припомня за времето, прекарано в Исландия. Бял кръг, подложен върху бялата стена на една от залите в изложба, който излъчва бледосиня светлина, при несъмнено разполагане на човек в пространството досега, в който усетите причерняване и търсите избавление в другата зала, където резултатът е тъкмо противоположен. Влизате в черно пространство и до момента в който очите ви създадат равномерен преход към новата обстановка, усещате влага и капчици дъжд. Това прекарване Олафур Елиасон е нарекъл Beauty ( " Красота " ) и има за какво. В сумрака, под дребните капки дъжд, всеки от посетителите претърпява своята вътрешна нирвана и евентуално в този миг в целия Лондон няма нищо по-красиво. Поне с това очакване самият Елиасон показа плана си пред публицистите в Tate Modern.

Илюстрация
" Красота " (1993)

Увеличаване

" Красота " (1993)

Автор: Anders Sune Berg Courtesy of the artist; neugerriemschneider, Berlin; Tanya Bonakdar Gallery, New York / Los Angeles Смаляване

Илюстрация
" Твоята несигурна сянка " (2010)

Увеличаване

" Твоята несигурна сянка " (2010)

[María del Pilar García Ayensa/ Studio Olafur Eliasson] Смаляване

Вечно търсещ, динамичен, провокативен, мислещ, трептящ с силата на плановете си – това е Олафур Елиасон в деяние. " Мисля, че изкуството и културата задават въпроси. Трябва да ви предизвикат да отидете по-далеч в мислите си, да постигнете личната си еволюция – в мислите, в възприятията, в сетивността си. Мислещият човек е същински ", е коментарът на датско-исландския актьор, който предходната година сложи огромни части лед пред Tate Modern, с цел да подсети на политиците в града, че климатичните промени са действителност и заплашват бъдещето на планетата.

Активността на индивида в доста направления е основен детайл в работата и посланията на Елиасон. " Хората, които посещават изложбите ми, са в действителност основателите на наличието на плана. И това не е инцидентно. Винаги ме е вълнувал въпросът ние участници ли сме или основатели на изкуството като гости, тъй като в действителност интерпретацията ни върху всяка работа, основана от различен актьор, е в действителност нова форма на изкуство. "

In Real Life остава в Tate Modern до 5 януари 2020 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР