Олаф Шолц, умереният и прагматичен кмет на Хамбург, който е

...
Олаф Шолц, умереният и прагматичен кмет на Хамбург, който е
Коментари Харесай

Олаф Шолц - умереният прагматик с остър език, който ще управлява германските финанси

Олаф Шолц, умереният и прагматичен кмет на Хамбург, който е спряган за идващ финансов министър на Германия, получи бойнотo си кръщение предишното лято по време на яростните конфликти към срещата на Г-20 в града, написа " Ройтерс ".

Шолц публично се извини за фиаското с ограниченията за сигурност, само че остана спокоен пред нападките на десни критици, които го упрекнаха, че е бил прекомерно мек с антикапиталистическото принуждение. Петдесет и девет годишният социалдемократ, умел юрист и мощен покровител на по-тясната евроинтеграция, по-късно съобщи, че степента на принуждение го е объркала и че е щял да подаде оставка, в случай че се беше стигнало до жертви.

Тази тиха увереност може би ще е от изгода на Шолц, който се кани да стъпи в огромните обувки на Волфганг Шойбле, гневния последовател на фискалната дисциплинираност и деец в немската политика, който сега ръководи долната камара на Народното събрание, Бундестага.

Някои консерватори се притесняват, че Шолц, който неотдавна поддържа концепцията за огромно нарастване на минималната заплата, може да усили държавните разноски и да обърне политиката на Шойбле за уравновесен бюджет, известна като " черна нула ". Според други Шолц евентуално ще се придържа към немския фискален консерватизъм, само че не е изключено да схване по-помирителен звук към по-бедните страни като Гърция.

Бизнесът също може да срещне проблеми в опитите си да убеди Шолц да одобри ново понижаване на корпоративния налог по модела на това Съединени американски щати, което докара до приток на вложения. " През последните години направихме корпоративната си данъчна конструкция конкурентоспособна в интернационален проект. Няма потребност от трескави корекции ", сподели той.

Дълго време Шолц бе по-популярен измежду членовете на Социалдемократическата партия (СДП) спрямо водача й Мартин Шулц. През 2011 година той изведе партията от съпротива, спечелвайки болшинство в провинциалните избори в Хамбург. Четири години по-късно поддръжката за СДП понижа, само че все пак той съумя да сформира ръководеща коалиция в провинцията дружно със Зелените.

Шолц работи добре с канцлера Ангела Меркел, факт, който бе явен по време на няколко техни взаимни изяви на срещата на Г-20 в Хамбург, и датира още откогато той бе министър на труда в първата " огромна коалиция " на Меркел от 2005 до 2009 година

" Европейски Съюз би трябвало да се развива "

Шолц, който е юрист, има нищожен опит на европейската сцена, само че ще работи тясно с Шулц – някогашен ръководител на Европейския парламент и предстоящ външен министър – по въпроси като промяната в еврозоната. През декември Шолц сподели пред в. " Ди Велт ", че Германия незабавно би трябвало да отговори на предложенията на френския президент Еманюел Макрон.

" Европейски Съюз не е просто митнически съюз. Той би трябвало да развива взаимни политики в региона на външната политика, сигурността, миграцията, финансите, стопанската система ", акцентира той. " И тези политики би трябвало да бъдат разнообразни от тези на канцлера, която оставя доста неща неизказани и подписва покупко-продажби при закрити врата в Брюксел измежду нощ ", добави Шолц. По думите му " ние ясно би трябвало да заявим какво планираме на европейския политически фронт. Трябва да бъдем по-смели ".

 Олаф Шолц - умереният прагматик с изострен език, който ще ръководи немските финанси
© Reuters

Едно от главните терзания на Шолц е дигитализацията и това по какъв начин западните демокрации би трябвало да отговорят на възхода на десния популизъм и растящите подозрения за изгодите от глобализацията, изключително поради стагнацията на заплатите в миг, когато Германия страда от дефицит на квалифицирани служащи.

Съпругата на Шолц Брита Ернст е министър на образованието в източната провинция Брандендург, намираща се към столицата Берлин. Той обича да спортува и най-малко един път се е появявал на диалозите за коалиция в екип за бягане. Подобно на Шойбле, на моменти употребява изострен език.

Миналата седмица той пренебрегва питане за упоритостите си да поеме финансовото министерство, питайки внезапно репортера: " Какво би трябвало да значи този въпрос? ".

 Олаф Шолц - умереният прагматик с изострен език, който ще ръководи немските финанси
© Reuters

През декември бе мощно подразнен от непрекъснатите питания на в. " Ди Велт " във връзка на това, че не съумя да оспори лидерското място на Щулц, откакто партията получи исторически най-слабият си избирателен резултат.

" Не одобрявам склонността служебни въпроси да засенчват други значими тематики ", уточни той пред вестника. " СДП понесе сериозна загуба и ние би трябвало да създадем явен разбор на това къде сме сбъркали. В същото време, би трябвало да обсъдим по какъв начин да осъществим отговорността си към страната. Играта с това кой кого обича не ни оказва помощ в тази ситуация ".

" Файненшъл таймс " написа, че Шолц поддържа концепцията за по-силен Европейски Съюз, само че надалеч не с ентусиазма на Мартин Шулц. Той е считан за ефикасен и благонадежден реализатор с изострен разум. Според критици като кмет той не е полагал задоволително грижи за елементарните жители на Хамбург. Въпреки това бе избран отново през 2015 година Усещането за надменност подкопава известността му в партията. При преизбирането си за неин вицепрезидент по-малко от 60% го поддържаха, разяснява изданието.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (243)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР