Олаф Шолц, кметът на северния пристанищен град Хамбург от ГСДП,

...
Олаф Шолц, кметът на северния пристанищен град Хамбург от ГСДП,
Коментари Харесай

Ще спаси ли Олаф Шолц германските социалдемократи

Олаф Шолц, кметът на северния пристанищен град Хамбург от ГСДП, се връща в Берлин, откакто беше избран за краткотраен ръководител на своята разтърсена от рецесия партия. Смятан е и за любимец за авторитетния пост на финансов министър в новото съдружно държавно управление на канцлера Ангела Меркел.

59-годишният политик ще бъде и неин вицеканцлер - само че всичко това ще стане, в случай че успее да убеди членската маса на Германската социалдемократическа партия да промени скептичното си отношение и да поддържа съдружното съглашение с консервативния блок на Меркел, както и четвъртия ѝ мандат на поста.

Шолц се връща в Берлин съвсем 15 години след интервала си като общоприет секретар на ГСДП, когато си завоюва прякора Шолцомат поради " механичния " и автоматизиран метод, по който се опитваше да изясни всеобхватните трудови и обществени промени на някогашния канцлер Герхард Шрьодер пред от време на време скептичната общност. Скоро по-късно пред седмичника " Цайт " Шолц съобщи, че схваща по какъв начин е зародил прякорът му. " Аз убеждавах хората да одобряват тази политика ", сподели той. " Трябваше да покажа известна доза безапелационност. "

Най-вероятно тези качества ще му трябват и през късия двумесечен престой отпред на ГСДП, до момента в който се бори да избави партията. Тя е травматизирана от рекордно слабия резултат на септемврийските избори, последван от поредност неправилни политически сметки на партийното управление.

Но Шолц няма време за губене.

Той би трябвало и да убеди повече от половината от 463 723 членове на ГСДП да поддържат съдружното съглашение на вътрешнопартийното допитване, което стартира след по-малко от седмица, и то в случай че огромна част от партийния актив счита, че е по-добре да се излезе в съпротива и да се изготви проект за възобновяване на партията.

Социологическите изследвания ясно демонстрират какъв брой мощен е натискът върху Шолц. След като се срина до 20.5 % на изборите през септември, поддръжката за ГСДП продължи да понижава, удряйки тази седмица пагубната кота от 16.5%, демонстрира проучване на института ИНСА за ежедневника " Билд ".

 Ще избави ли Олаф Шолц немските социалдемократи
© Leon Kuegeler, Reuters

Прагматикът Шолц също така би трябвало по най-бързия метод да убеди членската маса на Християндемократическия съюз на Меркел, че държавните финанси ще са в сигурни ръце, щом той встъпи в служба като финансов министър. Активът на ХДС е ядосан от това, че канцлерът е предоставила креслото на финансовия министър на социалдемократите.

Член на ГСДП от 1975 година, изненадващото му издигане във вторник за краткотраен ръководител на партията стана след

вътрешнопартиен протест, който осуети желанието на партийното управление

да назначи на поста ръководителя на парламентарната група Андреа Налес.

Трусовете по върховете бяха реакция на оставката на Мартин Шулц предходната седмица като водач на партията след унизителното му изпадане в недружелюбност. 47-годишната Налес в този момент ще би трябвало да изчака до конгреса на ГСДП през април, с цел да разбере дали партийните структури са подготвени да одобряват номинацията ѝ, която би я направила първата жена отпред на партията в нейната 154-годишна история.

Адвокат по специалност, преди към едно десетилетие Шолц беше и министър на труда и обществената политика в първото съдружно държавно управление на Меркел с ГСДП. Като министър той беше претрупан и с още една тежка задача: да организира непопулярната държавна политика за справяне с казуса, който основава застаряването на популацията - да се усили пенсионната възраст на 67 години.

Но скоро по-късно Шолц се завърна в Хамбург, където стана известен кмет на града, печелейки цялостно болшинство на изборите през 2015 година Миналата година обаче неговото ръководство като кмет беше помрачено от насилието и вредите при демонстрациите на антиглобалистите по време на срещата на върха на Г-20, на която Меркел беше хазаин. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР