Олаф Шолц говори на конгреса на ПЕС в Берлин, където

...
Олаф Шолц говори на конгреса на ПЕС в Берлин, където
Коментари Харесай

Шолц от Конгреса на ПЕС: Не искаме да се върнем в 19 век

Олаф Шолц приказва на конгреса на ПЕС в Берлин, където Станишев съобщи щафетата на Стефан Льовен. Генсекът на социалистите Ахим Пост съобщи, че познава Олаф Шолц от 1977 година. Той сподели, че Олаф Шолц е един мощен и способен канцлер, който печели избори. А какво сподели самият Шолц?

" В исторически времена, в най-критичната обстановка след ВСВ е належащо да имаме канцлер, на който можеш да се довериш. Канцлер, който е същински водач ", съобщи той.

Олаф Шолц напомни, че Берлинската стена ни припомня за разделянето на Европа. " Това разделяне е нещо в предишното. Разделение, което европейците отказваха да одобряват ", съобщи той.

Той съобщи, че социалдемократите работят за солидарността, която е помогнала за превъзмогването на разделянето до 1989 година.

" Сега още веднъж сме изправени пред въпроса къде ще минава новата разграничителна линия сред Свободна Европа и неоимперска Русия ", съобщи Шолц.

Той назова спорът в Украйна " нахлуване против европейския ред " и сподели, че Европейски Съюз се изправя против дейностите на Русия освен като сътрудник на Съединени американски щати, само че и самичък по себе си като Европейски Съюз.

" Не можем да гледаме по какъв начин свободни страни биват унищожени и изчезват зад стоманени пердета ", съобщи още немският канцлер.

" Не желаеме да се върнем до 19 и 20 век с техните войни за завоевания и тоталитаризъм ", сподели той.

" Европа би трябвало да поеме отговорност за личната си сигурност, с цел да ускори и поддържа НАТО като главен дирек на груповата сигурност ", сподели Шолц и добави, че е благополучен, че скоро ще приветства Швеция и Финландия като членки на НАТО.

" Изправяме се против автократите и диктаторите с европейска кохезия, което се показва в глобите, които използваме ", съобщи той.

Шолц, сходно на Станишев, напомни политиката на Вили Бранд, който приказва за " вятъра на смяната " и разведряване сред Изтока и Запада.

" Бранд говореше за дълга ни към мира и Европа, както и че не може да има политически решения, в случай че не осъществим този си дълг ", напомни Шолц.

" Да преодолеем раздялите и да съберем това, което ни принадлежи дружно ", уточни Олаф Шолц задачата на ПЕС и Европейски Съюз.

Той съобщи, че е доста благополучен, че Европейски Съюз споделя " да " на Украйна, Грузия и Западните Балкани като кандидатки за " свободна и демократична Европа ". Шолц съобщи, че това е положително за всички - един единен Европейски съюз с 36 страни може да бъде по-силен в този свят, съгласно него. Европейски Съюз с най-големия пазар в света, постоянна народна власт, инфраструктура и обществена политика, както и стопанска система, която се крепи напразно, водата и слънцето.

Според немския канцлер разширението на Европейски Съюз на изток е победа за всички. Шолц акцентира, че Европейски Съюз би трябвало да се приготви за разширението на изток и да постави основите за подобен ход. Шолц прикани за суверенна, демократична и мощна Европа.

Канцлерът сподели, че за отбрана на суверенитета Европа се нуждае от по-силна групова защита и конструкция. Той съобщи, че европейците би трябвало дружно да поемат отговорност за защитата си. От това, съгласно него, зависят суверенитетът и сигурността на Европа.

Той приказва също, че е недопустимо в центъра на Европа да се приказва за " нелиберална народна власт " и да се нарушават правилата на върховенството на закона, с явен намек за Виктор Орбан и нелибералната му политика. Шолц също сподели, че Путин употребява енергетиката като оръжие, само че Европа е солидарна и е необходим европейски пакт за енергетиката. Той изрази вяра, че ПЕС ще завоюва изборите през 2024 година.

" Един човек игра роля в тази история на триумфа - благодаря ти Сергей за работата ти през последните 11 години ", сподели разчувствуван Шолц, обръщайки се към досегашния водач Сергей Станишев.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР