Окупацията на Мосул от "Ислямска държава" на практика вече остана

...
Окупацията на Мосул от "Ислямска държава" на практика вече остана
Коментари Харесай

Багдад: Вече няма „Ислямска държава“ в Мосул

Окупацията на Мосул от "Ислямска страна " на процедура към този момент остана в историята, твърди Багдад. Това излиза наяве от думите на иракския министър председател Хайдер ал Абади. Снощи джихадистката формация взриви и унищожи античната джамия "Ал Нури " в Мосул. Според Ал Абади това е публично оповестяване на провалянето на "Ислямска държава” в Мосул, съобщи бТВ.

Групировката взриви средновековния мюсюлмански храм в миг, когато последните ѝ бойци са притиснати от иракската войска, подпомагана от интернационалната коалиция и доброволните отряди. Това се случва в региона на остарелия град в Мосул.

Повече от половин година войските на Багдад, дружно със съдружниците си, водят решителна борба с джихадистите за освобождението на Мосул, който терористичната формация разгласи за своя столица в Ирак. През последните два месеца бойците на ИД са обградени в един единствен квартал, който към момента съумяват да удържат, въпреки и непрестанно част от силите им да се отдръпват, най-вече към сирийската граница. По всичко проличава обаче, че иракската войска и съдружниците й ще съумеят скоро да освободят и последния квадратен метър на града.

В същото време обаче самите джихадисти не са на същото мнение като премиера на Ирак. Според тях американски въздушен удар в предизвикал разрушаването на джамията. От Съединени американски щати обаче отхвърлиха незабавно тази теза.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР