Октоподите са невероятно умни и това не е тайна, но

...
Октоподите са невероятно умни и това не е тайна, но
Коментари Харесай

Октоподите могат да препрограмират своите мозъци, като редактират РНК в движение

Октоподите са необикновено умни и това не е загадка, само че в този момент откривателите откриха, че имат и невероятна суперсила - главоногите са разкрили необикновен метод да защитят деликатните елементи на нервната си система от коренно изменящите се температури, написа Science Alert.

Учените са разкрили, че когато температурните условия варират прекалено много, главоногите могат бързо да прекодират основни протеини в своите нервни кафези. Това подсигурява, че най-важната неврологична активност ще продължи да работи даже при внезапен спад на температурата.

В ново изследване учени от Лабораторията по морска биология на Чикагския университет са се фокусирали върху разгадаването на тайната на тази суперспособност за редактиране на РНК безусловно в придвижване, която е обща за някои типове октоподи, калмари и сепии.

Според основния създател на проучването, морския биолог Джошуа Розентал, тази тактика наподобява доста необикновена, само че също по този начин е доста ефикасна и наподобява постоянно срещана в света на главоногите. Ученият отбелязва, че нормално мислим за нашата генетична информация като закрепена, само че околната среда в действителност може да повлияе на метода, по който кодираме протеини. При главоногите обаче това се случва в голям мащаб.

РНК кодирането в действителност дава на организмите способността да задействат разнообразни протеини според от това какво се случва в околната среда. Учените са разкрили, че главоногите употребяват прекодиране в протеини, които са в действителност значими за действието на нервната система.

За множеството организми е правилно, че откакто " матрицата " бъде освободена, не настъпват спомагателни промени в РНК. В света на главоногите обаче всичко е напълно друго. Още през 2015 година учените откриха, че октоподите, сепията и калмарите могат да модифицират личната си РНК, откакто тя е напуснала ядрото. Всъщност това се случва " в придвижване ", което подсигурява бърза физиологична реакция. Дълго време обаче учените не разбираха реакцията към какво тъкмо се задейства.

Някои теории допускат, че това е повода за невероятната просветеност на главоногите, други считат, че това може да е акомодация към краткотрайни промени в околната среда. Обитателите на моретата са изложени на необятен диапазон от температури, а октоподите да вземем за пример нямат дейна терморегулация. Следователно откривателите допуснаха, че редактирането на РНК им разрешава да се приспособяват към измененията в температурата.

В ново изследване учени, ръководени от морския биолог Матю Бърк от Морската биологична лаборатория и Университета на Св. Франциск, се заеха да тестват тази доктрина. Обект на проучването им са калифорнийските двупятнисти октоподи, чийто цялостен геном е разказан едвам през 2005 година

По време на проучването учените са трансформирали температурата от 22 градуса по Целзий на 13 градуса, след което са сравнили генетичните данни на октоподите с генома от базата данни. Учените са разкрили, че подвластно от температурата редактиране се прави допълнително от 20 000 обособени места в РНК, което прави процеса световен.

Изследователите разкрили, че процесът на редактиране не е идентичен: нормално протеините, които се редактират, са невронни протеини и съвсем всички чувствителни към температура райони се редактират по-силно в студена вода. Изследователите заключават, че редактирането на РНК евентуално е отговор на неочаквана смяна в температурата на водата, а точно ненадейно изстудяване.

За да изключат опцията сходна реакция да е породена от лабораторни проучвания, учените също по този начин са тествали теорията си върху диви калифорнийски октоподи през лятото и зимата и са разкрили сходни процеси. Учените са разкрили също, че този развой се случва извънредно бързо - обилни промени настъпват за по-малко от ден.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР