Октомври бе поредният труден месец за играчите на "БФБ-София". Отпускарското

...
Октомври бе поредният труден месец за играчите на "БФБ-София". Отпускарското
Коментари Харесай

Банковите акции вкусиха горчивия хап на загубата

Октомври бе следващият сложен месец за играчите на "БФБ-София ". Отпускарското въодушевление сякаш към момента владее опериращите на фондовата борса. Ниската интензивност в множеството търговски сесии естествено се показваше в по-малко покупко-продажби, и то с малцина компании. Оборотът продължава да е непретенциозен. Но вярата умира последна. А в следващите оповестени счетоводни доклади - този път за третото тримесечие, анализаторите търсят по този начин предстоящите знаци за повишаваща се борсова интензивност.

В тази обстановка показателите без никакво изпитание обрисуваха посоката надолу, която следват през цялата съвсем минала година с малко месечни изключения. Измерителят на сините чипове падна до най-ниското си равнище на затваряне от три години насам. През октомври измерителят на "сините чипове " записва намаляване от 2.41% - до 556.84 пункта. При състояние, че през септември фондовият бенчмарк се съживи - с покачване от 0.55% до 570.58 пункта. Компаниите от базата за пресмятане на показателя заедно го "подкрепиха " в падението му. Тринадесет от тях се подредиха измежду губещите в борсовата търговия през десетия месец на тази година, а единствено две приключиха на облага.
И измерителите BGBX 40 и BG TR30 са се намалили, а единствено BGREIT излезе на зелена територия, като записва слаб растеж.

През октомври и бизнес климатът у нас се утежнява в съпоставяне със септември. Това пък е вследствие на по-неблагоприятната обстановка в индустрията, строителството и търговията на дребно, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

За огромно страдание на вложителите за следващ месец обществените банки също последваха отрицателната наклонност на "БФБ-София ". През няколко от борсови сесии акциите на тези сдружения се препънаха в нежеланието на пазарните играчи да търгуват с тях. Като разследване от това, губейки стойност, котировките на тези бумаги останаха под равнищата от септември. Логично освен това състояние понижението в цените сви и пазарната капитализация на Централна кооперативна банка, на Първа капиталова банка и на Тексимбанк. В същото време неналичието на придвижване при котировките на акциите на Българо-американска кредитна банка резервира оценката й на равнището от деветия месец.

Тъй като в двадесет и трите борсови дни на октомври видяхме прехвърлянето и на няколко по-големи пакети от банкови бумаги, броят на изтъргуваните книги е по-висок по отношение на септември. Инвеститорите си размениха 186 428 броя от тях, което е със 7.51% повече. През деветия месец бяха трансферирани 173 406 дяла.

Инвеститорите погледнаха с сдържан оптимизъм към акциите на

Централна кооперативна банка

Книжата й позагубиха тонус откакто котировките за първи път от юли насам паднаха под кота 1.60 лева за един брой. В резултат на това и двете гранични стойности останаха под тези от септември. Нежеланието да се търгува с тях откри израз в седем търговски дни без покупко-продажби с акциите на Централна кооперативна банка (ЦКБ). Покупко-продажбите ставаха в необятни граници, само че ниската интензивност и непостоянството в цените стана причина да се изтъргуват по-малко бумаги. Между капиталовите портфейли прелетяха 81 721, а са били 127 015 броя през септември.

Падането по ценовата стълбица продължи до 15 септември, когато книжата на кредитната институция означиха най-ниската си котировка за месеца - от 1. 0675 лева за един брой. Тази сума е с към три стотинки под цената, която пазарните участници са плащали през август.

В идващите дни разсъдъкът сякаш надви, а цените страхливо поеха нагоре. Все отново ЦКБ приключи деветмесечието с облага от 34.7 млн. лв.. Обаче едвам в края на месеца котировките на ЦКБ откриха сили да извърнат тренда и да върнат усмивките по лицата на акционерите. И по този начин до последната борсова сесия, в която пазарните играчи подвигнаха наддаването за тези бумаги до 1.5947 лева за един брой - най-високата цена, която вложителите бяха подготвени да платят през октомври за дял от банката на "Химимпорт ". Тази котировка обаче въпреки всичко е с пет стотинки под върховата стойност през септември защото цената в последната борсова договорка е с една стотинка под тази от края на деветия месец. По този метод пазарната оценка на банката загуби 0.33% от цената си. Така на 31 октомври ЦКБ коства 202.7 млн. лв..

Акциите на

Първа капиталова банка

продължиха да поевтиняват и през октомври, следвайки наклонността от септември. Котировките се свиха в по-тесни граници, като дружно с това двете гранични цени се смъкнаха до по-ниско равновесно равнище.

И изнесените финансово-счетоводни данни не съумяха да покрепят цените на Първа инвестиционнаа банка (ПИБ). Към края на септември чистата й облага е 64.7 млн. лева и тя регистрира растеж от 4.15% по отношение на деветмесечието на предходната година. Активите на банката също нарастват. От началото на годината новоотпуснатите заеми от ПИБ са повече. Fibank отбелязва обилни растежи в кредитирането към популацията и за дребни и междинни предприятия.

Лъкатушенето в настроенията на борсовите играчи, а оттова и на котировките, докара до загуба на стойност. На шест пъти книжата на Първа капиталова банка се пробваха да се "гмурнат " под основните за тях 3 лева за един брой (за първи път от юли насам). Но все изплуваха. Дори минаха през 3.12 лева - най-високата, платена за акциите на ПИБ цена през октомври. Тя обаче въпреки всичко е "отъняла " с 18 стотинки. През септември вложителите трябваше да извадят по 3.30 лева за дял, с цел да се снабдят с такива бумаги..

Оптимизмът на борсовите играчи във връзка с акциите на ПИБ стигна дотук. Търговията в идващите сесии върна котировките "на земята ". При следващото си "гмуркане " цената опря в месечното дъно от 2.8743 лева за дял - прекомерно ниско по отношение на тези 3.002 лева през септември.

Търсенето на посока въпреки всичко даде лъч вяра за притежателите на акции на Първа капиталова банка. Цената от 3.06 лева в последната борсова сесия остави живи фантазиите на акционерите за освен това. Но защото тя е с осем стотинки под цената от края на септември, това смъкна пазарната оценка на банката с 2.84% - до 336.6 млн. лв..

Заради по-активната търговия с акциите на ПИБ се увеличи броя на продадените. През септември 49 025 бумаги смениха притежателя си по отношение на 4046 дяла през август.

Търговията с акциите на

Българо-американска кредитна банка

бе по-активна през октомври, само че цената им не помръдна по отношение на деветия месец на тази година. Тя удържа нивото от 6.45 лева за един брой. Инвеститорите очевидно взеха поради положителните финансови резултати на кредитната институция - нарастване с над една трета на приходите от такси и комисионни, което се изяснява с разширяващата се потребителска база и преводите на клиентите. Но без да се въодушевят.

Другата вест от октомври е, че БАКБ завърши процеса по придобиване на 100% от дяловете от капитала на финтех компанията за моментални разплащания "Пейтех ". Тя бе основана при започване на тази година като взаимна инвестиция на БАКБ и БТК, които държаха по 50 %. С тази договорка банката продължава тактиката си за нахлуване на пазара на моментални разплащания, прочут като "портфейлни услуги ".

В дребното покупко-продажби се изтъргуваха 4579 акции от банката на Цветелина Бориславова при единствено 295 броя през септември.

Цената от 6.45 лева за дял резервира пазарната оценка на Българо-американска кредитна банка - 159.26 млн. лв..

Търговията с акциите на

ТЕКСИМБАНК

леко се разшири ценово нагоре и надолу, като покупко-продажбите се сключваха в границите сред 2.54 и 2.7809 лева за един брой. През октомври в шест от комерсиалните дни статистиката регистрира покупко-продажби с тези бумаги, а заради прехвърлянето на два по-големи пакета броя набъбна до 51 103 акции. През септември в една по- "едра " покупко-продажба бяха трансферирани 42 050 броя.

Все отново защото в последния ден на октомври борсовата търговия затвори при 2.54 лева (най-ниската за месеца), или с двадесет и две стотинки под цената от края на септември, и пазарната капитализация на банката изгуби към шест милиона лв. от цената си - до 71.11 млн. лв..

Доверието на българите към банковата система остава все по този начин високо. Сумата на депозитите продължава да пораства, като през октомври е с 3% по-голяма на годишна база. Към края на септември облагата на банковата система е 1.3 милиарда лева, и се усилва с 51 млн. лева по отношение на същия интервал на предходната година.

Очакванията са това да поддържа интереса на вложителите към банковите акции, предлагани на "БФБ-София ".

Тези данни от Българска народна банка пък демонстрират, че и семействата, и бизнесът, не намират сега задоволително положителни капиталови благоприятни условия за свободните си средства, разнообразни от един банков депозит - макар клонящите към нулата лихви.

Това пък не е добър сигнал за "БФБ-София ". Ясно е, че има задоволително свободни парични средства, само че страхът и неналичието на разпоредителност към момента държат българите надалеч от финансовия пазар. Малко са тези, които търсят нови благоприятни условия за инвестиции. От друга страна обаче, притежаването и търгуването с акции на банките, които са регистрирани на фондовата борса, дават опция за оживление на финансовия пазар. А за какво не и приемането на прилични доходи. Заедно с това високите цени на банковите акции носят успокоение от една такава инвестиция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР