Оксфордският унивеситет и компанията AstraZeneca признаха за грешка, която ще

...
Оксфордският унивеситет и компанията AstraZeneca признаха за грешка, която ще
Коментари Харесай

Грешка в дозирането компрометира Оксфордската ваксина

Оксфордският унивеситет и компанията AstraZeneca признаха за неточност, която ще окаже въздействие върху действителните резултати от тяхната ваксина против ковид. AstraZeneca обясниха, че при групата доброволци, която е получила две цялостни дози, имунизацията е била 62% ефикасна, а при групата, която е получила ниски дози - 90%. Производителите са комбинирали двата резултата и по този начин ефектовността на ваксината станала 70%.

В прессъобщение на AstraZeneca от понеделник става въпрос за ``убедителни доказателства, че имунизацията работи “. Цените на акциите на фармацевтичната компания обаче паднаха, защото прессъобщението не показва резултати от нито едно огромно клинично изпитване от фаза 3, какъвто беше казусът с имунизациите на Pfizer и Moderna. Вместо това данните на Окфордската ваксина са сглобени от две обособени изследвания: едно във Англия, което е било извършено през май, и друго в Бразилия, което стартира в края на юни. Тези две изследвания се разграничават значително едно от друго: не е имало стандартизирана скица на дозиране в границите на изпитванията, нито са били предоставени едни и същи ``контролни`` инжекции за доброволците, които са получили плацебо имунизацията. Фактът, че евентуално се е наложило съчетание на данните от двете изследвания, с цел да се получи задоволително безапелационен резултат, е първият червен байрак за неразбираемото бъдеще на препарата.

Грешката при дозирането е открита, откакто учените забелязали, че някои от доброволците не са произвели достатъчно мощен имунен отговор на имунизацията, което предиздвикало откривателите да проучват доставките на получените дози и да открият, че са били погрешно изчислени, обясни д-р Менелас Пангалос, изпълнителният шеф на AstraZeneca.

AstraZeneca и Оксфорд към този момент са уведомили регулаторите във Англия, Съединени американски щати и Европейския съюз за грешката в дозирането.

``Грешката в действителност е без значение “, сподели доктор Пангалос. " Дори да гледате данните от пълните дози, те споделят, че имунизацията е над 60% ефикасна, което дава отговор на праговете за утвърждение ".

 2740 души са били инжектирани с половин доза от имунизацията, а по-късно с цялостна доза, показват от AstraZeneca. Общо 8 895 души са получили две цялостни дози. Никой от групата с ниски дози не е бил над 55-годишна възраст. От компанията изясняват, че младите хора развиват по-силен имунен отговор и съгласно тях това е е повода имунизацията да се е оказала по-ефективна, а не размерът на дозата.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР